[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (64) 幾時先有新機呀⋯

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
其實依類咩DS / STF / APD鏡
為左柔焦,個入光真係會少左
有。如果有副廠出支大光圈細定焦 (28mm or 35mm),一定入。
原廠支35 1.8都唔算好大碌姐
要再細嘅話可以望下Samyang支35 2.8
xpro3 配23 f2同 x100v支23mm比有咩分別?
有冇師兄可以分享下?
特別係夜拍方面
由佢單機啦
好似x100v sharp d
特別係近攝
F值係不變 你講入光量係T值 T值係間接反映到光圈 但係T值減少唔等於光圈會細左
問一問巴打們,我想將5d3 upgrade 做gfx 拮 ef鏡,有無巴打咁玩?咩評價?

(我本身已有xt4,部gfx主要影人像、風景之類)

得幾支鏡 cover得晒咋喎
X100v 轉左新鏡 各位師兄有冇啲close shot分享吓
我就係主要有果幾支鏡
canon 35 1.4 一代
sigma 50 1.4 art
canon 135 2
tse 17, 24
不如R5就算啦
冇 同價位可以買A7R3或者A7iii加支鏡
50 1.4 art
Tse 17 24
就冇問題嘅
35.4 唔sure, 但我用35/2就純黑角
135/2 唔知,上fb啲gfx grp可能可以搵到sample
有冇話1024大概幾時出第二代?
據Fuji rumours 應該出年3月前
對焦慢唔慢?(好似xt4+xf 35.4咁既速度我都ok)
影普通人像,影walking shot,個追焦夠用嗎?
就係諗緊部r5成3萬....
但中幅機反而都係2萬頭就有,有d掙紮
當冇好啲,
對完都要開返mf+af做focus check
追焦唔撚洗諗
同埋好睇你用咩adapter
屎忽痕想買部2手X-PRO2 加支等效35左右做第2部機
想問下邊支定焦抵屌
想問下xf35 1.4係咪冇咁快有mk2?
依家入手好唔好
用緊XT3
係 明年都唔會有mk2
有排都唔會有
仲係好好賣
想問吓點解351.4同35f2淨係相差幾舊水
但係231.4 同23f2差成倍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞