[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (64) 幾時先有新機呀⋯

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
想佢出好耐,結果出1024 mk2 都唔出18 mk2
點解唔買16?
16.4好好用
買完就會出

X100V
16.4 好大舊
用過不過太大舊
本身我都有14,諗18都係貪細同輕
23又會同部 X100重覆咗
18好垃圾

唔好買
27 pancake啦, 最平六七舊搞掂
classic chrome用左一排,好似係光線足夠既環境用出黎既效果先好
陰天用既話效果唔太好
街拍既話大家用開邊隻film effect???
Velvia color-4
師兄14好唔好用,冇乜人有評價。
夜景/星星得唔得
光圈細囉,基本上日頭影冇乜問題。
夜晚入室內已經要推爆個ISO,
夜晚影景基本上一定要落腳,
影星我未試過,不過我都見到IG 有人用呢一支影嘅,
如果你係X-H1或者X-T4有ibis應該會好少少。
其實富士廣角冇乜好選擇,唔介意等/Zoom嘅話可以睇吓出咗二代1024點。
講多一樣:
如果講銳利度我覺得16.4收光圈之下係再好啲,
不過嗰陣我嫌佢唔夠wide同埋太大支,
玩左半年就放咗。
我有1024,不過光圈太細,如果佢原廠有出12/14 1.4光圈就好10mm我自己未必太常用
想買部XT-4,但係又唔想益藍絲代理?咁多位師兄有無邊到買水貨推介?
第一 c1p 開 raw 一定靚過 LR

第二 iPad 唔係 classic 版,冇 batch adjust 拎黎做野唔夠方便,iPad pro 價夠買部 2in1laptop

所以我等緊部正嘅 amd 2in1 入手
嗰陣好似投票出Xf10 f2
結果又係冇咗件事
想入枝鏡,手上得一枝56mm,諗緊16mm、35mm、16-55mm裏面簡一枝,如果影人多,另外會close up細小物品,應該揀邊枝好
16.4+60 2.4
間間水貨店都畀人屌到化
求其喺price揀一間啦
本身用緊xt20 加支16-55 F2.8
打算升級xt4
主要影風景同人像,有無手足一樣升級完覺得抵玩?
如你買多幾枝鏡玩好過
轉左用ASTIA,感覺幾好,始終我都係鐘意鮮色既相,Velvia用黎加落有人既畫面就唔多好
升啦有IBIS
16-55無OIS,配X-T4就無左呢個問題
xpro 配咩鏡先唔會庶到個ovf ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞