[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (64) 幾時先有新機呀⋯

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
X100V支鏡咁餅都會遮到少少
基本上遮到右下角係必然
遮到少少都接受唔到嘅話就用返EVF啦
依排x100v 水好似貴左好多
應該唔係咁,For apsc嘅鏡應該都會用返apsc嘅焦距表示係支鏡上面,同其他人溝通先會用full frame等效(x1.5)黎溝通去統一返,因為始終full frame佔多數,但fuji post當然用返apsc焦距黎講 35就35 56就56咁
有無巴打會買 Viltrox 枝 56.4?
真係講緊物理上35mm焦距
但會自動聯想咗去等效50mm

因為APSC機可以插返FF鏡
所以講鏡頭焦距時 都唔會預設講實際等效焦距

大家都199999
大陸野
隔離罪大部a7c睇落好細部
apsc體積優勢又縮窄咗唔少
a7c係真係好細部

但富士完全無諗過體積同重量
佢重點係操作同色水
Yes

但apsc鏡裝喺ff機會cover唔晒
四角 甚至四邊都黑晒
只有ff鏡會裝喺apsc機
我願意犧牲操作換ff
希望富士出到啲平少少嘅ibis機

宜家ff平機湧出嚟
細冇用㗎你有冇諗過個散熱問題
普通影still應該唔驚啦
富士無諗體積同重量 +1 (8-16 16-55 2.8)
色水既話真係要用 capture one 先解放到出黎? 爬過文見x-trans 出既RAW 係LR 都怪怪的...
富士頂級機同sony入門機比較大小唔係咁公道
當初揀xt30而唔揀xt3
都係因為體積重量
宜家a7c已經輕過xt4
都係嘅,睇用途
我呢啲影下旅行相嘅人想轉會 而且入門機對焦可能都好過富士

宜家多啲競爭都好嘅,就算upgrade自己xt2上xt4,價錢可能再變得實惠啲
唔係淨係睇機身, 機鏡平衡富士係比較好, a7c 時size 同手柄如果上FF 鏡, 會拎得好辛苦.
紫邊好利
係㗎唔熟嘅話要問清楚
不過唔熟嘅話買返原廠XF鏡就冇死
到你玩埋副廠/轉插 Nikon Canon Sony Leica 褔仔 Zeiss鏡先再研究都得
唯一有興趣就係23.4真係平好撚多
我都有啲心思思想轉 但睇一睇啲鏡又大又貴
可能等部xt3死左先上ff
睇定啲先
因為肺炎去唔到旅行,我已經hold住咗買xt4. 宜家可以等多陣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞