[Lingu] 嶺南大學討論區(18)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
大家係唔係錯咗focus呢
依加問題唔係set考到幾多分嘅位 而係弱勢/考唔到個班人應該點處理佢地 係唔係要考到得為止 咁一刀切呢?
咁又會唔會好晒錢/帶來好大嘅個人及經濟壓力呢(因為考一次都要2千幾)

我識幾多人都係考2至3次先6.5 亦有人4次都考唔到 而大多數人都衰係writing & speaking依D高不確定性嘅科度

你會話咁佢地係廢wo 抵死/無計/應要有嘅水平啦/應該要自己努力力爭上游先岩

但ielts問題係有機會發揮唔穩定/ 難捉摸 而要再考

所以我覺得問題係 “錢” (涉及考嘅次數 同價錢成本貴) 同 “弱勢嘅人要點幫佢地” (萬一真係考好多次考唔到嘅人), 同時亦要再諗有無替代方案同係唔係真係一刀切呢?(如學校自已整個平價ielts模擬試(低成本,例如幾十至幾百;因為學校好多教英文嘅老師都有做ielts examiner),並要求在模擬試考到6.5先可以畢業 我相信咁做學生壓力會細好多 )

因為就你地上述咁諗 弱勢嘅/唔達標嘅就係佢地問題,感覺上同老人家係社會上負累 明明有咁多支援同幫助都唔識自理 咁就係佢地問題啦 佢死佢事啦咁

希望大家睇到事次嘅問題係整個配套上嘅missing 而唔係屌個人嘅問題(當然啦 唔排除有人真係純粹唔想考

利申 : 非常同意要定6.5 但唔知仲要考幾多次嘅人
應該咁講

問題唔係「我考唔考到6.5」而係「我要比幾多錢先考到6.5」

其實最大問題都係「成本」

講真啦,如果考ielts嘅成本平 /校內有模擬試/ 接受combined cert/ 替代course,我覺得overall 7先係最基本tim (雖然我做唔到

不過如果係要提升嶺南學生競爭力,點解中文系要6而translate英文系要7呢,到底係佢地有特殊需要定咩呢?點解唔劃一呢,難道英文系更具競爭力而中文系not ? (sorry for overlap)

總之我想指出嘅係依個畢業要求的確有位置應要改善/更清晰 以令全部學生都達標 而唔係將學生區分 亦唔想令人覺得反對要求嘅人係考唔到6.5/懶/廢嘅諸多藉口嘅人(當然唔排除真係有啦

我留言只係想大家更客觀同全面去睇依件事希望大家可以理性客觀討論
例如點幫D渣嘅人呀,點先可以提升嶺南學生競爭力等等。。。。
我認為全體學生統一做6.5最好
學校的確係支援唔夠
好似LUE3004咁 得40個位夠邊個reg?
除左course之外CEAL都應該開多啲workshop/支援班
我諗用呢樣野做目標 相比取代/降低/取消IELTS要求
對學校黎講來得更易接受/實行
咁樣先係可行之計 去幫助一啲英文唔好既人

當然學語言唔單止要靠course/workshop
係有呢啲支援之下 大家都應該努力自習
畢竟語言係要自己講出黎 要自己建立環境先可以成功
希望各位比較遜色既同學都考到6.5
其實仲有個問題就係

英文要求等唔等於畢業要求呢?

如果英文要求=/= 畢業要求,咁定6.5係非常合理

如果英文要求 = 畢業要求,咁點解某科,如中文/英文translate及社商科又唔同要求呢 同埋 達唔到係唔係要後備方案呢

我諗校方都唔想人畢唔到業,無論人數係多人少

當然啦ielts問題除咗「個人能力」「錢」同「校方配套及協助」上都值得再討論,因為設立目的係為提升嶺南學生競爭力,而「需要點咩技能樹以提升競爭力」都係一個值得討論嘅問題(如識d autocad/photoshop/ power bi....)
如果講有冇能力讀u

入學要求係dse3/ielts6.0
咁有6算唔算已經有能力「讀u」

如果要提升英文水平 學校點都要做多d幫下學生
特別係senior entry個班
畢業要求真係幾難搞嘅 實有班英文能力差d嘅考好多次先考到/考唔到 學校都要諗下呢班人點? 強硬唔比佢畢業?點幫佢?加額外英文課程替代?

論壇完全睇唔出校方有咩打算做
多次失手嘅同學 佢既然被嶺南取錄咗 咁嶺南都有佢嘅責任去保障同提升佢嘅能力 不論責任全在誰方
所以只可以講「共勉之」 (情況就好似阿媽生咗個唐氏仔,唔通掉咗佢咩

而社會對英文系英文期望比中文系高我覺得只係假象 真正嘅點應該係社會對大學生嘅英文有一定期望先啱
所以我先想指出 何解不劃一英文要求
同時亦可避免中文系學生覺得其競爭力不高而自卑 或認為中文系無助搵工 (不過中文系學生可能都係諗好彩係考6姐

歸根究底,都係社會不重視學術而過於在乎商業價值使不同科目在社會上有不同期望姐 我覺得大學開得嘅任何學科 都唔會無用 唔可以用price = value嘅角度去睇學術 (又overlap 咗
想問senior year係咪冇可能去到exchange
Ps:Year3 direct
我接受到defer
但冇晒free elective同埋唔係所有學校都有同major啲科讀
會唔會有機會就算去完都trans唔到credit
我報嗰啲學校絕大部分都係half exchange既
Ps:爆住讀係咩意思?
同埋如果嗰啲credit唔計入去既話,係咪番到香港之後要補番晒去
Yes
上ogeis個網搵番個ppt睇就得
搵任何一個有教你既lecturer去reference 你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞