[Lingu] 嶺南大學討論區(18)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
佢話如果學生英文水平未達標,可能會畀僱主話水皮
佢咁嘅態度憑乜做校長
佢嘅潛台詞:考唔到就係垃圾
但認真
畢業要求真係要調低咩
我唔係想講啲咩6.5好易啫
但我諗有返咁上下英語水平都好正常
啲LCE嘅Writing同Speaking Assignments已經好圍繞ielts嚟做 形式同題目類型完全一樣咁滯
明知自己英文底唔算好嘅人 有冇把握過3個上LCE嘅sem嘅機會去改進自己嘅英文水平
定係諗住「做乜鳩上到大學都上英文堂」然後鳩流流hea晒啲LCE佢?

而且而家俾人開到名話嶺南學生英文參差其實好肉酸
一副「我就爛」不求上進嘅心態嘅話遲啲真係一見到嶺南畢業就冚你cv...
其實如果ielts 6.5都冇真係爭少少。。。
lingu其實都係想幫啲學生改善下個喎朵姐
重要有得免費俾你考一次 有埋啲ielts workshop
都算係咁啦下話

利申:覺得鄭國漢唔係咩好人 但係ielts依個畢業要求都冇乜問題
自己不求上進都唔好累人呀
3個LCE肯認真上(雖然我個人覺得有啲廢),再reg有個咩ielts course,加上平時接觸/練習,6.5對一個大學生真係絕對唔係咩苛刻嘅要求
Senoir entry 想問一下,入ling u 前考過ielts,過咗6.5 嘅使唔使再考多次來畢業
畢業嗰陣張cert valid就得
佢唔使錢俾你考 問題不大 係萬一唔好彩第一次唔夠grade就慘啲
然後佢地就會話lingu個朵不嬲臭,搞咁多做咩
online link registration係無time crash的
電腦+電話一齊上咪得
我測試過電話+電話唔得 電話+電腦/iPad就得
但我嗰日係論壇聽到
唔係話咩嶺南想提升學生英文水平
就叫啲學生考個ielts同出面交吓差

又無配套幫助同學仔提升能力
以一個你自己嘅事自己搞掂嘅態度處理
學生有無能力考到ielts
同ielts做畢業要求
應該分開考慮嚟睇啊

老實講 大學生正路都應該有6.5啦 個人認為
但當學校將佢set做畢業要求時
理應有責任確保學生係有資源或支援底下
提升ielts 成續
https://www.ln.edu.hk/f/upload/48585/LUE3004.pdf
學校都可以考慮開多幾個section
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞