[Lingu] 嶺南大學討論區(18)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
唔講啦,好易自爆
警察
屌你啦
做狗死全家
講起就想食
clc9021好吾好讀
唔該哂上面咁多位師兄姐答解答我呢個問題寶寶

我仲想請教埋bba師兄姐major問題,因為都想提前了解,唔想第時後悔

所以想問下LU bba果d major 點解搭黎搭去,好似好雜咁 例如marketing會配埋international business,想讀finance又會有埋insurance,好似教你做保險佬咁 唔似其他bba咁finance就finance,唔會加個保險落去加上嶺南本身都要讀好多語文通識科,會唔會比較下讀得冇咁專?

我自己prefer讀實用同專少少,但自己數學就痳痳,唔覺有競爭力。所以比較想讀finance/decision science,但金融major果度保險果2個字令我好卻步而決策科果度我自己就一無所知,好似得恒大同嶺大有,所以想請教下讀過/讀緊以上major既師兄姐意見
我知道bba仲有一科係RIM,但我睇學校
business page 唔同既major Finance係叫財務及保險系,所以好迷

如果照師兄講,Marketing and international business departments 2樣野係咪都可以分開讀?
感謝,好人平安semsem爆4
有無人會參加校長-學生論壇
想指教讀過8014兼攞埋好grade既Ching
通常你哋睇完個his doc點樣寫用咩做approach 去寫main idea/arguments
利申:第一次做reflective paper,唔太熟點做
跟 我都想知點做
印象中好似有兩部份。第一部份都係summarize同解釋下D main concepts。第二部份就加一啲自己嘅評論,內容主要建基於史實同埋有理據就得。不過其實老實講呢份嘢都係鳩做就ok,只要夠字數同埋內容唔係太離譜佢都會比滿分。

利申:上年sem 1讀A-
登記咗,用Zoom
有無話諗住問咩
1) 關於提昇學校科學發展
可能開一個科學主修,同開科學嘅Department ,由Science Unit負責

2) 跟進Lingnan Hub 嶺南坊
學校科學發展 我都有諗住問吓有無可能有新學院

嶺南坊好似係咩整多棟野(?)

Btw 我應該會問print quotas
巴打仲要唔要?
我想問下學校體育設施最早朝早幾點開?

習慣朝早做運動,到時再沖lecture
而加好似因為疫情關係停左好耐
想問下gpa易唔易過3?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞