[Lingu] 嶺南大學討論區(18)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
你就好 跟左個咁盡責既advisor 我個advisor真係得啖笑極不負責任
有冇巴絲hall G?
好似好多人住新宿
好煩 成日係goop度見到咩後悔入嶺南
自命不凡咁 又唔諗吓點解會入咗黎
嶺南潮文真係幾時都咁啱用
Fm幾時有得reg hall?
想問下佢pre reg左個啲科係咪一定要跟?個網show個status係registered 係咪要硬食
有冇得到時drop左佢 然後add返啲有位嘅入去?
因為有啲科佢reg左比我個時間同我想reg個LUE撞左
Thanks ching!
Pre reg係幫你reg好/定晒d科 但時間無得比你得簡

要轉/砌好timetable 要靠自己喺add drop day
但通常9成9都reg唔到自己想要嘅位
今年Year 4 差一科reg唔到
不過一定要讀埋呢科先grad 到

如果add drop period都揀唔到點算
定係已經要email 個department head求佢
唔洗求 可以去department入紙
1.如果我想reg呢科我係咪要打晒330同332兩個code?

2.如果係嘅話點解LEC同TUT嘅cap會唔同,咁有啲人咪淨係reg到LEC,reg唔到TUT囉

求指點
add drop period add番啲科
然後grad咗搵唔到工就會淨係識賴間U廢,而唔係自己技不如人
嶺南有一樣野勁
就係主要得三個學院QS全球都有500幾名
有可能 因為係睇add drop啲course有咩位
有一次我都係咁 醒唔到
老實講間U名氣的確有影響,但你個人係點先係最重要。

利伸有一次係一間大機構in intern
40幾個人一齊in 大部分都係五大 得我一個lingu仔 嚇撚到瀨屎 最後都有offer 但reject 咗
老實講 以嶺南咁細規模嚟講真係算係咁

但唔應該淨係拎嶺南得三個學院嚟打飛機
可能因為我主張lingu應該開多啲faculty 太過墨守成規只會一直停留現況

雖然唔知咁做會唔會提升到academic reputation 同埋 employer reputation
講得啱
而家學校有部門討論緊新學系,新faculty 就真係難啲
我反映過可以開Environmental Science/ Geography Major
因為已經有呢方面Minor 啊同Mphil
佢哋話會整會議,邀請學生
其實論排名,香港間間U都唔差 但嶺南的確係八大最低嗰浸 只可以講人比人比死人
唔好意思呀 想問下application for credit transfer個張紙係寫曬以前讀過嘅所有courses落去
定係54cre係自動tran我地咩都唔洗搞?
淨係寫兩科就ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞