[Lingu] 嶺南大學討論區(18)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
好似冇伙伴
有咩唔明可以問我
可唔可以留個tg
唔同 cluster 係 CLA-E 每個要揀一科讀 唔讀grad唔到 free elective 係讀咩科都得 可以用嚟讀個minor或者tran cred去sem exchange
ele啲course 你可以睇翻degree auditing,有list 出嚟嘅course 都要讀曬
毒撚yo就變kam友比人唱臭朵啦
Free electives同cluster elective兩樣野黎㗎,唔會搞亂啊~ free elective有18-21credit,睇你咩major,文院21credit,BBA有d科(如accounting)得18credit。所謂free elective姐係「你鐘意讀乜都得」,d人多數留15credit去exchange,都有d人會用free elective Minor、讀多dcluster、讀外語course、讀其他系嘅科。你要睇翻degree work自己有幾多free e credit,因為你yr2 entry,唔知你會唔會tran左credit過黎~
至於ELE,今年好似新制,睇翻你dse 英文level分你group A定B,拎level 4的話LUE1001可以豁免,直接讀LUE1002就ok,不過Level 4 or above嘅人會比below level 4嘅人多3 credit ELE free elective (li 3 credit只可以讀ELE course),簡單d:你要讀4個ELE course,A餐俾dse 低過4嘅人,要讀 LUE 1001 + 1002 + 任揀一個ELE course + communication course ; B餐俾dse 4 or above 嘅人,要讀 LUE 1002 + 任揀兩個ELE course + communication course ~
Cluster最少要A - E各讀一個。但由於cluster有21 credit,姐係你total要讀7個cluster,扣翻A-E各一個(5個),你要讀多2科自選cluster~
依家改咗新制啦,cluster只佔15cred,cla-e各一科就夠,free electives就多咗變成有24-27cred,輕鬆完成minor+sem exchange
咁好嘅真係老了
麻煩晒上面覆咗我嘅咁多位絲巴打唔逐個reply多謝了
想問下 係只要填完張form 填晒2年嘅course
跟住send比office 就等佢批?
想問填完form sd email去邊
仲要同cc申請你讀過嘅course所有outline交過去
正常係過去lingu交 但而家唔知有冇開 你send email問下吧
唔該晒
幾多年前
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞