[Lingu] 嶺南大學討論區(18)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
cluster 幾正
CLD 有啲仲係理科
我都係未番cc整 仲要未見advisor點算
有冇year1嘅同學仔/師兄師姐搞掂咗study plan?好多位唔識
想問有啲咩係一定要擺落去架
Thanks🙇🏻‍♂️
我見人最多只可以tran 2科。
好似唔見有人提 courses exemption係咪冇成功例子
我冇上過lecture Tutorial上足 冇遲過到 啲嘢交齊 最後B+咗
利申: 嗰陣時fm唔知咩叫伏
CCC LUE LCC必讀 CCC佢應該幫你pre reg咗㗎啦 LUE(英文)同LCC(中文)建議reg到就reg啦
剩低啲cred都應該幫你pre reg咗major啲科㗎啦
另外如果reg唔到LUE/LCC 可以reg cluster科(CLA/B/C/D/E) 不過就小心中伏啦
所以正路你個ttb 會有CCC LUE LCC+兩科你嘅major
收到
多謝晒巴打
搭單想問到時reg科唔跟足study plan得唔得

study plan係for advisor approve 同盡可能幫你pre reg
唔該曬
就黎開學好驚驚
今年year 3entry, 想問聽日reg 科點知自己邊個時段reg
我哋year1 FM喺add drop lesson嗰度會見到
唔知你哋係咪都係
想問credit transfer 同courses exemption細緻上有咩分別 仲未係好明
想問下絲打,exemption份form係咪email send 俾registry
credit transfer 即係當咗你讀完個科拎咗credit

Courses exemption 當咗你讀完個科但無credit 咁你要去讀其他科去追credit 即係free elective 變相可以讀啲你想讀既科

Credit夠先畢到業
Yes,以bus1102 statistic 為例,讀bus2211之前要讀左1102先,如果1102成功exemption左既話就可以直接讀2211,淨低嗰3credit可以留黎讀其他野,我諗依2個係最大既用途
係呀,同埋啲course outlines 要寄返registry
絲打諗住除左major個科reg啲咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞