自願醫療保bupa定bowtie好?

544 回覆
7 Like 28 Dislike
高端醫療自願醫保同自願醫保靈活plan 有咩分別?
6000一年?一個月?
用開宏記 幾正氣我好多朋友係唔同公司做Agent,最後揀係宏記買 個agent好服務有問必答又清楚 非打手
你要先自己上網search我好難2言3語解曬
首先醫療住院保險係實報實銷
主要分別係高端claim時全包,拿你會話保費係咪好貴,想平啲可以有筆自付額 例如2萬,1年入面入院頭2萬用左你自己俾,其後先全包

靈活 就唔同 每一項目claim都有個上限 醫院收據逐項同你睇 例如病房膳食、手術費、針藥費...過左上限個啲你自己俾
大部分公司合理保費合理上限

2樣都多人揀 睇budget睇需要 唔好俾人亂sell話一定係乜乜plan最好
睇自願醫保靈活大房加高額啦了解清楚再比較其他
買開大公司 Agent又無問題可以用返
佢地揀在保費平 無agent煩自己搞
但公司新同細
要揀既話我覺得bupa
多人買維持間公司好緊要 我知依間身體健康問題易過啲 但賠償會唔會嚴謹啲
懶人包

1. 唔好用bp bt呢啲香港公司,細則好伏,後者得個平字,前者仲貴過大公司
2. 無一間係最平,貴啲嘅公司同plan,保障平均來講真係好啲。最緊要睇完內容適合你
3. Cigna可接受
4. 保險係買一世,唔好一時貪平,買大公司無死
5. 好多人問低b問題,搵agent了解下啦

咪撚追問點解,講曬點解你哋啲仆街又唔爬文,所以就淨係俾總結你哋

如想問你個情況,留言會有人答
D agent唔養肥又點會有心機同你跑單最後都係消費者埋單
保險界不嬲係百貨應百客,冇一間係岩晒所有人 老齡人同後生既需要又唔一樣,撈埋去講冇咩為
認真香港每年有幾多人要使成2球幾醫藥費而且係平民階層?cancer係唔少人中,但又有幾多係大鑊到要立即使幾球?真心想學野,因為身邊未有人中過...想以防萬一....因為屋企都開始多老人家....
平係因為唔使養agent如果只係幾百蚊一個月既保單,D agent要跑幾多張先可以養得起自己啊,我係agent我都淨係跑貴單啦 愈平既單愈難做,mark up幾多都冇肉食,但一旦自動化就最明顯見到個價格差距
我諗一個平民要醫cancer 6-70 萬就夠. 手術係私家做, 之後用長期藥就排政府
要去到1,2 球果D, 估係全程私院醫, 連follow up 標靶藥都係私院做先咁貴
跑單時就咩都得

Claim個時...

我暫時睇呢隻唔墊底都ok 30幾歲先平均$69x
2皮墊底既都係平均3百幾 好似都唔係貴top up好多
Ching點睇呢個
早排有親戚去通波仔,公立都收要6,7萬,未計林林審審既野,但佢係個別例子,因為佢一直都係靠公司個份保險頂,無自己買過,而家就快退休先開始買,應該會貴
用緊bowtie,之前諗住鳩買一間就算
但係bupa要我用全英文填表申報病歷
用中文我都驚填漏填錯啦
明明有SMM 之前佢地仲sell緊唔止一隻靈活plan
呢兩間不嬲都有後台掛勾,冇後台第一年已經頂唔住啦
多數都係,唔敢話係全部,最好睇返清楚,或者打去CS問
公司份醫療可以辭職or 退休後由自己繼續供。咁就唔洗重新核保又有保障。因為年紀大,如果有claim 過野,你買新保單時好大機會會將果個器官列為不受保 或者加loading. 好似無咁抵
Bowtie term life點睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞