自願醫療保bupa定bowtie好?

544 回覆
7 Like 28 Dislike
係唔係種種計劃都包平時睇門診醫生/跌打/私家醫生?
upgrade plan先有
點解會話bt醫保廢
我比較過其實同其他大公司唔差得幾遠啫
而且價錢真係明顯比較平
Cigna自願醫保top up plan都冇人講
好似有人講wo
只賠90%
bowtie 都唔係得標準plan
邊個plan先有
勸你諗番大公司
最近有朋友做脫疣手術,拎兩份保險去claim, 一份公司bupa, 一份personal 四大寶號保險

個姑娘一睇就話bupa成日都踢claim

結論:細公司個pool細, 唔可以咁輕易賠錢
少少野都嚴到仆街
LM
想搭單問埋危疾
上左年紀,人地受你玩先算啦,就算受,無上限+年紀大+又加你loading ,保費又好貴姐,仲要比埋Agent 個份, 咁仲買唔買丫?

係咪覺得你60歲 保險公司一定保你
我都claim過bupa,填張form比個醫生簽名,齊資料好快就批,醫療保險來來去去都係bupa,axa,我以前做果d公司無一個用bowtie,一開始我都唔知咩公司黎,呢度都幾多賣廣告
Bowtie係平架,真係解釋唔到
你博佢唔執笠囉🤣

樓上有人問危疾,市面有d 可以cover埋癌症開支既medical, 每年cover幾百萬

另加一個term insurance support現金流就ok
但bupa貴d又真係, 有諗過轉但又驚轉完無幾耐有事新果間唔賠
睇左top up 利加保 claim 100% 但佢個website 啲資料太少 信諾最詳細有埋事例計埋top up 個份點樣cover 但得claim 90% 就唔考慮了
暫時覺得加一份有墊底費個啲幾好 不過唔知萬一如果resign 後想轉返$0墊底費既易唔易搞

sorry 好似離哂題已經唔係講緊bupa bowtie
自願醫保唔係保證續保至100歲咩?
而且所有公司會列明保費 保費係按年齡調整

利申返唔熟保險點玩
保證100歲, 買左後唔會無啦啦加loading

保費除左按年齡調整外, 仲要因醫療通脹幅度去加, 但未必每年加
Topup市面上應該9成多,正路
利加保100%未聽過,唔知有無伏 自己小心條款問清楚啲

你講高端墊底?轉做0墊底 其實係得一個重點身體無病痛 到時就算係唔要舊個份買新都得無墊底其實未仲貴 頭過筆少少錢未自付左佢囉 你諗下之後全包喎
身體健康買保險最啱啦快啲買份自願醫保
睇你budget
少 自願醫保靈活plan
多 高端醫療自願醫保
其實啲plan買大公司都大同小異,睇服務緊要啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞