自願醫療保bupa定bowtie好?

544 回覆
7 Like 28 Dislike
人壽?
要睇你幾歲,有咩家庭負擔先答到你
間間保險都有agent架啦
供緊樓 未有仔女
唔知你實際幾多歲 不過30歲起需要用到保險既機會率開始上升趨勢
買份靚啲高端啱架啦 我覺得2萬自付夠做 反正你仲有公司醫療 touch wood有咩一定claim左公司唔夠先用依份 因為無索償有折扣架!
最後留意下依間公司有無doctor list有無伏 例如洗唔洗一定揾佢地啲醫生問清楚
其實都好難實質知邊間最平 唔同性別係唔同年紀都會有間公司平啲放心宏記都未係最貴
睇多幾間大保險公司穩陣好似上面啲ching咁講細公司仔平在一時 到有咩事彈claims蝕渣米呀
如果要扣稅就自願
後生仔嚟講 入面嘅items夠用
幫退休屋企人買 自願醫保靈活plan應該最好咖啦

本身公司有醫療保險就話買top up姐,無就緊係買自願醫保
其實自願醫保唔一定好
舊有既醫保有d位仲好,例如雜項係每case計算,而且保費係平過自願醫保

退稅我當你交到17.5% , 每年上限保費$8000, 實際都只係慳$1400, 自己考慮清楚啦
睇真啲,去到某個年紀,bowtie真係比za平

可惜戰癌得100萬額,但又唔係平過人
axa 個250萬額 癌保平過佢
應該都抵玩過銀行個啲按揭人壽
粗略咁搵左搵, 自願醫保平D喎
cigna vhis有墊底費果plan係claim 100%
呢兩日詳細睇過,bupa危疾 同自願醫保,都貴過其他公司

真係唔明佢優勢喺邊
價錢爭好撚遠wo,等多幾日有咩所講

自願醫保 靈活plan,三十幾歲,可以相差1500蚊

大家保障內容都唔大分別
支那野你咪撚害人啦
最近睇緊bupa carepro
後生仔買都係2千幾一年
做到full coverage 22萬(要用佢network)
有冇邊間再抵d
暫時諗住basic plan再搭個top up
如果你有經歷過同za買完唔賠,就可以話我害人啫
你最多可以話我post用大陸野,話我害人都發神經
補充多少少
我見fwd有隻cansurance差唔多
貴少少 但保到25萬 又冇限network
不過bupa可以做到入院免找數
Fwd好似得一間醫院可以免找
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞