自願醫療保bupa定bowtie好?

544 回覆
7 Like 28 Dislike
加埋full cover係2000幾 (廿中)
廿幾萬係唔夠呀 所以先諗住加top up
Network我見佢出名的都有 eg 養和 st paul 浸會
不過原來仲要指定醫生架
都話左佢唔知憑咩貴過大公司
bupa真係貴過人,我比較宏利高端有墊底醫療

bupa墊底40000,都仲可以貴過宏利墊底22800

bupa hero??
比較時要留意兩者有無終身上限,
有上限平d都正常。
bupa每保單年度2500萬,終身就無上限

宏利 每保單年度800萬,終身3200萬

但我好懷疑有乜病可以一年內用到800萬

bupa俾高啲保費買咁大額係咪真係用得著
但bupa唔去指定網絡醫生
其實好似只係冇全數保障,
好似照舊一樣計返每項限額?
想買宏利自願醫保,服務如何?
服務睇agent
product 就個人覺得唔平, 每年升幅又多.
google 下"10life" "VHIS" "加幅",
自己比較過有更好既選擇
多謝絲打
我25歲男,從未買過醫保,咁axa智尊果個好唔好?
本身有公司醫療同危疾附加醫療(非自願醫保),而家想增加coverage, 有2個選擇:

1. keep 頭2個醫療, 買多個高級醫療,但煩緊2x k 定5x k 塾底費好?

2. 取消附加醫療, 買2x k 墊底費高級醫療

請問點簡好
其實咩係自願醫保
你可以計下兩份醫療加埋既最高賠償額,再上網睇下一d 醫療開支既例子,睇下兩份單夠唔夠cover. 一般情況下d 醫療保都有個附加額外醫療保障,即係你見佢寫明做手術可以claim 幾多,雜費又幾多,而額外醫療保障就可以claim 到多出黎既80%/85% 等等。平時d 普通醫保,好多時都可以claim 到8~10萬。所以就算得一份醫保再加個5萬蚊墊底費既高端醫療都夠做。

而且考慮高端醫療,都要睇埋佢未來保費既升幅,睇下自己有冇能力一直供落去。仲要考慮咪日後可唔可以更改墊底費。有d 保險公司有一d 人生階段轉墊底費既policy, 當你退休時,即使無左公司份medical 都可以改低d 墊底費,令你有足夠保障。
大病 我唔擔心 因為果2份現有醫保好大機會claim 到50k, 可以當墊底費咁用

但中小型病,claim完現有2份醫保都可能唔夠50k, 最後都要俾埋d 餘額 先claim 到份高級醫療

我咁諗有無咩問題
一年用一球醫cancer應該唔過份
>10萬蚊一個月既標靶藥多的是
https://www.bowtie.com.hk/blog/zh/%E6%A8%99%E9%9D%B6%E8%97%A5/
咁買得保險既係生活比較充裕既平民 如果一個月搵得一兩萬 買完會要影響其他生活既 我真係覺得無咩必要買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞