自願醫療保bupa定bowtie好?

544 回覆
7 Like 28 Dislike
可以試吓投保其他公司,因為每間公司接受投保嘅準則都唔同
醫療保險想claim到8成,bowtie好似冇?
btw唔想比保險狗sell,係咪bowtie最好?
Cigna 都係無agent
Cigna半私家 50000墊底費有冇上限?
例如我做手術廿萬,我都係比5萬,其他15萬可以claim?
要睇返個plan, 有d 有每年上限,個額好大既,eg. 1000萬?定500萬?

有墊底費full cover plan 既話, 你個例子無錯
見到好多人話唔想比保險狗sell, 唔係要為佢地平反。試下代入現實情況諗下,如果自己中左個大病,當cancer 啦,到時係唔係會有心情同耐性打去center 問點claim?

如果因為聽人講保險狗唔好,就無比個機會自己去了解下,呢一世都唔會遇到個好agent.

人地sell 你,你可以唔買,試下聽多幾個,比個機會人地,亦係比個機會自己。
就算發燒感冒,都係訓喺度乜都唔想郁

何況心臟病,中風,癌

訓咗喺醫院,
唔通仲要打上客服,再慢慢同客服好有心機咁研究點樣填表..
而且有啲嚴重少少疾病,例如中風
根本連精神是否清醒,講野仲講唔講到都成問題,

分分鐘到時自己買咗D乜都諗唔到
假設私院切甲狀腺 總收費7萬,bowtie 基本夠唔夠cover ?
有邊間可以唔用網絡醫生而又可以入院比張醫療卡出院免找數?
當然不能,爭好遠
FWD唔係under 8號嘅咩?
cigna 嘅 vhis靈活計劃同自選醫療保有咩分別?
自願醫保靈活計劃(優越)又同升級醫療保有咩分別?
想問香港買份全球醫療保,去到英國係咪都可以用?
因為頭幾年未必有NHS cover
要睇返份單點寫,有d plan 即使係全球醫療,都有限制你定居地,如果你係一年內長時間都係外國,有可能會加loading 或者拒保。

小claim 既話就未切check 到好detail, 如果大claim, 好大機會要你出示機票記錄果d, 證明你係英國逗留左幾耐?

實際情況最好問返你想買單果間保險公司
有冇人睇過 Bupa Hero 新 offer 2人同行1 人價錢?
好似好抵咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞