自願醫療保bupa定bowtie好?

544 回覆
7 Like 28 Dislike
又岩喎lol
高端醫療target 有錢人,咁佢地有社會地位又未必會去公院訓,要面架嘛
請教下各位巴絲
自僱冇公司保險,本身又冇買任何醫保,
如果買一份基本自願醫保,
再加自選果啲門診、牙科、產科,
另外再買一份50000墊底高端,
咁得唔得?
但係我見基本自願醫保嘅外科醫生費,
大型手術都係賠得$29000,
咁即係包唔到$50000墊底費,要自己比多$21000?
唔知我有冇理解錯
bupa 高端果個hero, 8萬墊底,35歲都要 4000蚊
自願保有smm,一樣係4000,如果剩買標準唔買smm,根本賠唔到八萬

兩樣買哂已到經要8000

仲未計危疾人壽,幾十萬額都閒閒地要3000-4000

35歲咁後生已經要11000-12000
年紀大啲真係不得了

所以其實有冇需要玩到高端plan?
入院要claim 保險一般分幾part 既, 病房+膳食, 手術費, 手術室費, 麻醉科醫生費, 雜費 等等。而你講既手術費個cap 29k 係其中一部分。舉個例,如果一個大手術要claim 29K 手術費, 麻醉科醫生費大概係手術費既35%, 手術室費又係35% (要睇返保單, 有時會40%) D 醫生好醒, 知你有買保險計好點收費。即係話 呢個大手術閒閒地都過5萬。

實際情況case by case, 如果做大手術好多時都唔只5萬蚊。所以5萬蚊墊底費好易到。

咁小手術呢? 又或者唔洗做手術, 淨係入院check 野? 一般要claim 到8~9成, 所以自己衡量下你最擔心既係咩? 而供呢份保險會唔會令你好吃力? 再睇下點買先岩。
我啱啱發現高端plan,axa安盛智尊守慧 都好抵買
35歲,50000墊底只係$2763
每年500萬,終身2000萬,應夠用

危疾果度我係指定期危疾,唔係儲蓄型
其實都冇得咁擔心,如果佢地要做唔住,淨係得一個原因,就係背後個間大既都唔掂,即係成個保險業都攬炒
D病歷同藥名用英文填係真係好麻煩,幫老豆搞過一次真係頭都大撚埋
呢樣真,後生其實唔應該諗點保自己,係要諗點保屋企人,20幾30去到40呢種年紀做返運動健康為上,保險細細地買一份,老左都唔使咁重皮
所以我有親戚買完BP發覺貴左之後佢幾個細佬妹都左去幫襯BT
明白
即係高端個墊底費係計個手術所有費用加埋哂
主要係想包check野
同埋擔心癌症果啲大病
見上面話買基本醫保+高端都唔算好貴
平過買0墊底費果啲
多謝絲打咁詳細解釋
好 我再睇睇啲Top up先
冇理解錯top up應該係啲升級計劃,
有得全數賠償果啲?
唔該哂巴打
係,或者係附加晒療保障
有咩分別兩間垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞