自願醫療保bupa定bowtie好?

544 回覆
7 Like 28 Dislike
bupa個升級基本,唔係包埋全數賠償咩?點解會寫住每項有上限?
bupa 特別貴少少,係因為佢升級保障係包 出院免找數,同各項全數賠償,細項冇限額

但個表格好似忽視咗呢樣野嚟同其他做比較,唔輸就奇

所以話買保險要自己花時間睇細節,信呢啲表格一成都食
總數無上限,但每項有上限
應該係各細項冇上限,但總上限25萬,所以bupa相比上係貴啲,唔通我理解錯?
份表格咁樣比較勁唔公平,好似bowtie咁,佢個額外保障賠80%果度,有項目係唔包,例如住院房錢
同埋bowtie 手術費果度,保障額都要比其他保險公司plan低少少

不過信諾升級保,只係賠90%,冇記錯既話
呢樣野要注意
如果擔心cancer標靶藥呢啲要長期性支出,可買bowtie個戰癌300嚟醫治,同再加za既癌症保 賠現金都可以
保柏靈活配特選醫院包括:嘉諾撒醫院、港怡醫院、香港港安醫院-司徒拔道、香港港安醫院-荃灣、香港浸信會醫院、養和醫院、聖保祿醫院、聖德肋撒醫院及仁安醫院。

得呢幾間
宏利晉悅 ,60歲 22800自付,保費都會係16000

誠哥記 果個零墊付 16000蚊 即係邊個?你講fwd?
本身公司都有好似算幾好既醫療
先想揀多份bowtie 兩份互補
但有起事上黎都唔知其實咁樣其實夠唔夠
自己買多份全claim 既又好似有啲哂左公司個份咁
定係公司醫療基本上都係要黎claim 下門診算
你要考慮既除左驚有事唔夠賠(其實無人知 睇幾大件事 最好有熟既有經驗既agent你揾佢問下)
重有就係會唔會有機會轉工?公司會否cut醫療?
公司已有醫療,可以有2個方向
Topup 平
高端,有墊底,長遠都啱用,
2樣都預claim完公司唔夠之後用 認真諗下其實唔會曬左
詳細自己research多啲
都有人會直接買份自願醫保細既plan 一樣claim完公司先用 類似topup用途囉 到時無左公司醫療都有份醫保
我有個呀姨大你屋企人少少 揀左自願醫保靈活大房加高額 你可以瞭解下 主要係保費平(佢仔女俾)又有事起上嚟實做到野 高額我覺得一定要加 最好加到最大
最好考慮埋屋企人家族病歷史預計下 無事就最好 以我為例家族好多cancer高血壓 俾我有budget 就買大啲啦 其實我仲聽過個買法clain足多少少不過係到分享好似唔係幾好
咁一句講曬自願醫保靈活到底揀邊間
想買bupa 自願智選俾兩老
都有1500萬保障
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞