自願醫療保bupa定bowtie好?

544 回覆
7 Like 28 Dislike
本身都驚Bowtie claim個下麻煩
但試咗上網搞掂哂同有人搵你跟,啲嘢好清晰
最估唔到係會提你點樣claim足啲
幾日就收到錢
Bupa cover 唔錯
上面有d comments好打手下
我只能夠講,係咪公司claim同個人claim唔同
而且,我個fd嘅情況又未必同其他一樣嘅,我個人唔會用咁解

講真,如果俾得起錢,我建議AXA添
AXA果隻全數保障根本係屈機嘅,你醫乜都賠你9成9
不過真心好撚貴
依家幫緊兩老買bupa together,見好多人講轉自願醫保,諗緊跟唔跟轉去bowtie靈活,價錢好似差唔多,有無相熟巴打知兩者最大分別?
bupa仲貴過傳統大公司
傻嘅先買
其實有公司醫療 同埋本身買左top up
其實駛唔駛再買 自願醫保?
兩間垃圾成日有打人上來宣傳
bp貴唔在講,唔明點解呢間別嘅嘢賣得貴過外國公司
bt自願醫保得來仲要得廢版

唔好淨係比較你個年齡
你要比較二十年後個價錢先準
top up姐係咩嘢
上左年紀千祈唔好用bt
佢係逐樣項目有上限咁計,一大病隨時保唔足
用大公司自願醫保啦,大部份香港公司都唔可信,走唔出取巧佔小便宜呢啲招數,特別係呃你呢啲懶得資料搜集嘅人
睇下原本公司醫療個quota, 再睇下top up 有冇賠償額上限
舉個例,如果公司醫療最多賠10萬,top up 果份墊底費係0~10萬,又係最多賠10萬
呢兩份單就互補左,做個十零廿萬手術應該夠,但如果做大手術超過20萬就未必夠。

如果你想醫療開支100% claim 足,要買咪高端醫療先夠。不過就貴囉
諗住買屋企人買bowtie 靈活,又諗唔到有咩要問bowtie了解下先買
間間自願醫保都有上限嫁啦
識唔識字
逐樣項目有上限呀
bt係香港少數垃圾到連每項無上限plan都無嘅公司,佢仲要好意思賣到勁貴
bt佢雖然總額係100萬一年(其實真係好少,特別上左年紀,你照一照嘢都十萬起跳),但佢好多項目都要俾共同保險。

間垃圾成日話自己靈活計劃最平
但人哋間間靈活計劃都係所有項目無上限

唔明?俾個例子你,bt每年專科費上限只有6450。依家睇一次私家醫生費起碼都1000起跳啦而其他公司嘅靈活醫保係睇幾錢都賠,總之總額唔超就得

佢仲要唔係平買佢我不如買20000墊底費嘅無上限plan,起碼幾百至過千萬一年總保額。人人都話廢嘅a記都有500萬一年

總結係呢間嘢只係拎gimmick去呃啲無揀plan嘅人,又貴又廢
你再搵下先啦
用60歲做例子

a記為例,500萬年保額,16000自付,保費只係16240。你俾左16000,其他唔洗再俾

而bt得100萬保額,0自付,保費要17000(邊撚到平)。你話唔洗俾自付喎,但你真係細心睇,以佢大手術一項為例,只保你37500,但做個大手術其實係要10萬起跳額外醫療嗰22萬根本唔夠你用

提返你,a記已係咁多大公司都叫又貴又唔抵手

如果係兩年,一定係買大公司全包嗰隻,因為老人家一病淨係做檢查都十幾萬萬幾兩萬墊底費真係濕濕碎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞