自願醫療保bupa定bowtie好?

544 回覆
7 Like 28 Dislike
咁你應該講bowtie保障額有上限
唔係講每項有上限啦大佬
明明我見到間間分項都係有上限
一開始都唔知你up乜
咁自願醫保有冇邊間推薦
保泰 bupa aia都係垃圾既話
我都話左,老人家係唔洗買呢種基本plan,嗰份墊底費根本唔係叫咩top up,嗰份先係自願醫保入面值得買嘅plan。如你只係要100萬嘅plan,買私人保險平得多啦

當你買20000墊底費之後咩都無,有事你只係自己補20000

如只買100萬bt plan,每年只保到100萬,老人家真係唔夠用

如買100萬bt plan補返20000墊底費,bt plan每年個保費都已經接近兩萬你為左保個未必年年用得著嘅2萬墊底費而每年交多萬幾兩萬保費?

而你所講嘅同樣產品,其實係bt真係最廢之選好似你講嘅兩間a記好似貴啲,但佢總額係不設上限架如果你用bt,兩老有事(唔希望有,買保險最希望用唔到),100萬喺兩個星期就無左

都係嗰句,唔好買香港公司,佢哋好似好平,但有啲位伏你架
佢次樣都有上限
係我錯,上面再有解釋
總之買大公司
真係要平,買法國記嘅大房plan,超抵
間間自願醫保都有上限嫁啦
識唔識字
逐樣項目有上限呀
bt係香港少數垃圾到連每項無上限plan都無嘅公司,佢仲要好意思賣到勁貴
唔係wor,間間類似價錢既靈活計劃都係逐樣項目有上限
睇返同類既靈活計劃都係差唔多價
你再搵下先啦
用60歲做例子

a記為例,500萬年保額,16000自付,保費只係16240。你俾左16000,其他唔洗再俾

而bt得100萬保額,0自付,保費要17000(邊撚到平)。你話唔洗俾自付喎,但你真係細心睇,以佢大手術一項為例,只保你37500,但做個大手術其實係要10萬起跳額外醫療嗰22萬根本唔夠你用

提返你,a記已係咁多大公司都叫又貴又唔抵手

如果係兩年,一定係買大公司全包嗰隻,因為老人家一病淨係做檢查都十幾萬萬幾兩萬墊底費真係濕濕碎

兩個plan 屬唔同種類,背後精算模式唔同,
AIA 要同Bowtie 比的話應該用返AIA自願醫保靈活計劃(編號 F00022-01-000-02)果隻,
60歲男保費$14,387.20, 大手術經網絡醫生$27500,額外醫療12萬。
睇筆直,年紀,想要保咩
香港平均醫保&危疾保既賠付率大概係幾多

上網搵淨係見到台灣既data:
https://blog.xuite.net/n8362995/future/477592856-%E4%BF%9D%E9%9A%AA%E8%B3%A0%E4%BB%98%E7%8E%87%E7%9A%84%E7%9C%81%E6%80%9D
要睇你想保咩對自己命硬程度幾有信心
梗係覺得好大部份保費用來養到d agent肥肥白白
點睇hsbc會唔會好難claim
見佢保額算合理 有D得幾十萬應該唔太夠醫cancer
無記錯匯豐的保險係俾axa做....[sosad唔肯定
考慮下大概低墊底費嘅高端醫療計劃
想平就買大房plan但得好少公司有
要買topup不如買信諾升級醫療保!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞