一人一個中學最癲經歷

1001 回覆
779 Like 28 Dislike
功課呢家嘢 洗撚做咩 朝早返去抄咪得
咁啱嘅,我果間都有
都係
我中六後期係老母簽定哂家長信叫我想放假就拎一張比學校
Lunch time開住projector喺班房播鬼父
LSTC?
好sweet
係中二個時 有其他班上完科學堂
有條友好似唔記得熄本生燈
咁啱嗰時星期五尾堂 冇人留意
星期六日成間房充滿gas味
直到星期一d 老師一入房發現
我諗應該會炸撚左成間學校
老母見我讀書唔溫習都無所謂
但就永遠都唔比我請假
讀dse唔會係有興趣, 都唔會為興趣, 你只係為入大學ok?
個個中三讀D簡單野拎滿分實好有興趣, 高中三年日日俾phy chem bio 打殘, 點都會冇興趣, 最後都係回歸原始->為考試
首先你呢個心態要諗清楚先, 你如果「覺得」自己係為興趣, 除非你係天才, 如果唔係你讀到中五就會出現心理落差: 我明明有興趣, 點解冇能力?然後開始質疑自己, 咁你已經輸在起跑線上.
你要讀好, 惟一方法就係當打機咁, 逐關打, 逐個topic打, 呢個唔係你既興趣, 係你既任務: 打爆機

至於點讀, phy chem bio呢D科最易讀, 因為你只要咪個頭埋去, 望住本教科書(唔好聽人講教科書廢就睇佢唔起, 勁人讀爆左先會覺得教科書廢, 對於一般人來講教科書教識你基礎野有突), 逐個topic 都要知佢點解, 例如force and motion, 要理解曬3個咩force 既principle. (action reaction, f=ma果3樣)
chem 都係一樣, redox 要知佢做乜, 教科書既實驗基本上係要背lab report, 咩precaution, why do we need to XXXXX 呢D問題應該望完已經背到返出來(跟marking scheme), 係後面深既題目先會要你諗下, 冇得背咁解, 呢D問題唔多.

LS 咪仲簡單, 你連埋中文綜合一齊溫啦, 你覺得唔知自己寫乜係因為你未知一段野基本既結構就係要 statement + elaboration + evidence, evidence, 冇任何一樣你寫既野都拎唔到分
其實就係同你平時說服人一樣, 831打死人? 呢個係statement
點elaborate呀, 你咪講返831當晚起因經過結果囉
evidence你咪拎返D 片出來, 或者authority講既野
記住呢3樣野, 已經係搞掂中文綜合+寫作+LS, 如果有讀HIST 中史果D都可以用埋
咁炸咗未
same
中一二日日掛住玩 仲要讀中文中學
中三轉咗英文學校
DSE 30分入CU
以前啲親戚個個都勁討厭我
而家全部叫自己個仔女學我
唔讀書唔溫習
都冇人點火 so9sad
升中六講真係有心讀既仲有成半年有多, 夠曬數
唔洗考慮未讀過就skip呢樣野
你唔係太蠢, 識睇書上面既字, 理解下既話可以重新讀一次高中三年既野, 其實係好少

如果多野來計, 我會覺得 LS<phy<<<chem=maths
啲阿sir都幾玩得
中三電腦科考試,一開份卷入面全部都係答案,之後即刻收番份卷,擇日再考過
事後發現原來係校務處印錯咗有答案嘅version
潮文?
Wow
中文堂要做閱讀測驗
即係睇完本書上堂比你做閲讀報吿
隔離條友冇書 當住全班講 話佢冇
Miss話 你一係冇書做 一係叫人撕幾頁紙比你
條友問我 跟住我真係撕左幾頁紙比佢
同校長姨姨瘋狂做愛
件事之後係佢主動埋我身嘅,因為我以為同驚 佢會怕咗我,喂 冇啦啦比個男仔 用丁丁頂patpat喎。不過可能我本身同佢有啲熟 有個基礎,佢知我唔係狗公。佢件事之後有幾日同我係冇任何交流,但係之後佢就開始係咁搵藉口聊我 又成日係學校捉住我手臂/搭膊頭(eg. 話:你跟我過黎吖...) 過咁個幾月就我主動開始約佢放學食嘢/溫書。之後就放假出街,最後邊個表白就唔記得,好似係skip咗表白 喺戲院錫咗就一齊咗。
同你一樣
諗起我都有單係上上下堂有人電話響
個miss講經講咗成堂叫條友自首
最後都係冇人認
搞到全班受罰
好似喺lunch time罰,罰咩具體唔記得
之後都係唔知邊條友累全家
我都試過

利申 鳩噏 不過校長真心幾正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞