[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#48 Dell contact Online Sales

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
邊間平?
EW3270U 色水好好多
centralfield
直運。禁refund,佢會gen DHL label 出黎,自己係dhl 官網book 時間收貨,免運費。應該因為疫情關係,我都等左成個月先收到refund 。前後退左2隻pg27uq都好順利,仲可以email去cs 問個退貨進度
https://youtu.be/pukL8WF3GJo

台灣最近這幾天要上市這款新的技嘉G34WQC了
期待的人似乎蠻多的, 價錢好像 14990台幣, 3950港幣左右.

規格大概是這樣, 可能近期香港也會有機會上市?
揀ew3270u不如揀cg32uq
如果一定要有type c就當我冇講過
你好呀各位
我係個平面設計師,會做Printing野
有做過功課,發覺個monitor有aRGB會好少少,
因為接近印出嚟既色
亦搵到BenQ 既PD系列同SW系列幾啱我既用法
(工作用,勁少勁少電腦打機,連LOL/PUBG嗰啲都唔玩)
有幾個問題想問名位師兄:

1,我想問下前幾年出既product同近年出既product喺顔色management上會唔會好大分別?大家都全新情況下,前幾年product會否走色?
2,有無師兄都做設計?知唔知邊款mon比較好?
3,睇中舊款既BENQ SW2700PT,有無伏?
4,其實我理解下,做設計會zoom大圖做,其實2K同4K其實喺同一個大細mon下,影響不大?
5,有無師兄可以推介更好既選擇?budget 3-4K

好多問題,希望有師兄解答到😭 thanks
性價比好像不錯
最後換到部正常既返黎?
冇refund係咪壞mon都冇得refund?
用win10快捷鍵
win+方向鍵
睇漏左
冇野了
新mon 覺得白色都係略暗偏黃
用calibrize睇得1999同埋校到後尾都係怪怪地
對比拉到最高仲洗唔洗拉番落黎

新手唔識校色 細力d
轉冷色
無分別
光暗層次好正
呢部同LG 27GL850-B 邊隻好d?
唔該巴打,研究下先
加少少s2721dgf
等香港出G9等到蚊訓肯出未
還真的不錯耶 都很正常 立體感十足 細節又多
現在連 HDR 攝影機也在進化了吧

希望之後的美劇也有這麼高的水準就好了.
最近看了雨傘學院第二季的 HDR 效果好像也還好而已.
benq 應該好啲 msi我就唔係咁岩 差過之前隻27uk600既體驗
咩牌子?
不會走色吧 只是有廣色域基本上就更需要有校色器吧
舊款頂多在校色的完善性也許少一點

如果要AdobeRGB這價位好像的確只有這款跟 UP2716D 吧
放棄Adobe就還有 PD2700U 跟 PA278QV 之類的選擇吧

都有在Zoom了, 其實差距還好吧, 27吋4K字體過小, 有時也會比較累人.
喔 PD2700U LG面板搞不好還會有紅角問題

感覺的確可以考慮 SW2700PT 吧 應該還蠻超值理想的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞