有冇人去旅行個陣做過啲好丟架既事?

599 回覆
3187 Like 81 Dislike
細個唔識野
試過去日本係餐廳食野既時候大聲左啲jap jap聲咁
即刻比隔離枱條架仔啤撚住左
同行既人睇唔到 得我一個知
但我都覺得好撚羞家
從此每次去日本前都做下research了解下人地啲禮儀或者禁忌
試過係日本醉醉地夜晚唔識返酒店
日本夜晚又冇乜街燈 又黑又難搵 個google map又好似壞壞地
附近又冇路人 於是就入咗間便利店問staff
我show個google map比佢睇 佢叫我跟住行咪得跟住就同佢講個嘢壞咗 佢就講一大輪咩出去轉左定轉右 又咩會見到銀行再轉
兜完一大輪先發現原來間酒店係間便利店對面 之後我就唔夠膽再去果間便利店買嘢了
我喺日本返pt係做手信舖
假期多人嗰時會要人喺後面排隊
到佢先埋counter買
其實就算日本人好多都會中伏,唔使咁介意
但我哋見到會即刻出聲提佢
啲人都係笑一笑就排返後面就無嘢
遊客嘅我哋會明白佢唔識排
反而日本人嘅話會背後笑佢唔識睇日文
飲酒飲到劏 不過冇人見到
最後個三文治點
微波師
係 都係唔小心 又唔係突登 都冇咩野既 去得外面盡量都係希望唔好影衰香港 但有時見到靚女都係忍唔住講 個時反而會比d香港人聽到啤埋黎 我心諗又唔係話佢地 仲要我係讚人靚 佢地眼神好鄙視咁
有冇miss到班機
去旅行買完完去食飯唔得拎咪漏左
係湯澤沖左入7仔同店員講 "唔該我想要件fami-chiki"
比個店員恥笑左下先發現自己柒左

就算黎左日本咁耐我好多時都唔熟佢地啲車票系統,成日比職員查飛先知自己買漏左唔知邊一程飛,就要當住全車人買番張飛
頂我都試過去台南住民宿
嗰陣第一次去唔知
塞左人地個馬桶啲屎水同廁紙滿晒
勁唔好意思咁check out走左
又抄post
乜佢哋唔係鐘意食ciao ciao咩,餵佢食ciao caio都要抓鳩我
我講完條友好似想殺左我咁
第一次去日本搭地鐵
月台等地鐵嗰陣求其企個位
企企下唔對路望一望右手邊排左一條大隊
全條隊既人都好歧視咁望實我
我勁老尷咁行去隊尾排 途中啲人都繼續啤實我
唔係大大聲講,由頭掃落腳視姦我覺得接受到嘅
試過十幾歲喺竹下通
後面有個阿叔好大聲話「前面呢個做雞掂呀」
仲要身邊全部都係男人
我擰後佢呆咗望住佢
出聲鬧佢又驚佢話返我真係似做雞
大阪食河豚火鍋
以為好似港式火鍋咁烚吓烚吓
所以逐件放啲嘢食落個煲到
點知食到啲湯冇晒要人加水
最後仲燒燶埋人哋個煲
個餐本身食到尾跟埋個粥食啲海鮮味
但因為我哋個煲燶咗
最後個店員拎咗一盆清水煲同白飯再加豉油咁樣整咗個白粥俾我哋
我都試過
不過我係做開門嗰個
例如食飯 見到個女店員好靚就會同d fd講條女幾正咁樣囉 完全係欣賞既角度去講 你話d阿叔講做雞咁就一定有問題啦
既然個個都講日本咁我都講下

以前以為”貴樣(kisama)”仲係尊稱
去居酒屋果時 同個串燒佬講「貴樣....blah blah」
佢呆撚左望住我

好彩冇事
細個第一次去歐洲旅行, 喺酒店廁所見到有個專畀bb浸浴既小浴缸, 真心覺得好貼心. 畀屋企人恥笑左好耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞