連登巴膠怒屌港共播疫製亂暨大西北雙向分段好暨巴士站買罩食飯專區

1001 回覆
12 Like 4 Dislike
又行山?
班坑口撚就算死霸爛霸部車唔坐都唔會俾佢行山
搞好繁時堆960B/968X就可以
非繁720/722唔係好多轉車客
講起坑口撚,雙重標準到呢
798A/798B今次改路,搞到人地山上回程要坐多10分鐘行坑口圈
又想搶人98/797坑口等佢尾站直出,拉慢人地兜佢就好地地、佢地要兜就唔得
兩條番沙田都係越夜越精彩(以前)
灣仔上182都係半個鐘到就到大圍
690除咗回程寶順路個站之外完全唔關坑口事喎

坑口嘅話,連條綠van 18都養唔起,仲有咩資格講過海巴士
只係其中一個因素,唔係點解268B點解搞成咁...
要諗條線全唔全日到係睇非繁有咩客
好似FF果d港島東/南區<>荃葵線,要諗果樣係咩行為係港島東/南區一定要去荃葵做(或相反)而其他區無替代又或者基於歷史因素而本身係好多跨區人流(典型例子係沙田去九龍東)
呢d位咪又係兩繁先有人用到西隧線

我反而覺得城巴應該度度西隧獨營線整轉乘優惠轉東廊堆特快去東區各地
對於外區人東廊特快又直接又方便又密(722例外)又快
整轉乘最多每位收少一兩蚊
但宣傳效果好可以吸引班客長期使用城巴
冇轉乘嘅話大家繼續係港澳碼頭落車轉地鐵
你城新連呢舊錢都搵唔到
兩者都係花錢
度度個西隧獨營轉乘東廊特快優惠
點都好過晒錢宣傳屯元天<>西隧口<>油尖旺呢d垃圾優惠
佢果個962系港島方向轉970X去旺角方向到底有咩人會用
268B慘敗因為大馬路輕鐵轉西鐵十分方便
元朗西一帶行天橋去朗屏站又係唔係好遠
加埋九龍南線一通車嘅時候已經有470蚊月票
九巴當年收緊$16.5
一個月當你返22日工已經要$726
天水圍反而因為唔少屋邨同__湖居遠離西鐵站
而且輕鐵迫撚到仆街
所以269B仲勉強撐住
呢樣我知,所以咪講緊轉乘距離長短唔係唯一因素
掠乜鳩嘢水呀?
係邊個做壞規矩玩車海戰術先?
又係邊個條條線當善堂咁做生意先?

今日西區南區就自食其果啦
地鐵一到大家好自然用腳投票
剩低一堆又平又頹嘅線唔知點收科
將268B拉去大棠改經僑興路,元公,十八鄉路,凹頭及錦田返回原線恢復全日
68E改去朗屏站,改經元工,横州,朗屏邨,水邊圍,大馬路,改不經凹頭及錦田。
應該可增加兩線客量
無ga,只可以頹做等條線自然死亡
南港島線咁,75/90/97非繁班客就擺明好price sensitive好難趕得走,唔介意錢重視時間果班早就走左

同樣道理,西區1/5B/10呢類同一道理,5X班客走剩幾多?
18/18P/18X就自己on9,有客就趕到班客落去0066
不過又咁講
268B果個唔評論
但68E俾人屌左好耐應該入返大馬路但厹死都唔做姐
先唔講大棠地區有大大條K66
僑興路窄撚到仆街連巴士都入唔到喎
再講十八鄉路
馬田村、翹翠峰、欖口圍村無咗條平線去轉車站又點解決?

68E呢個走法本身都唔錯
但都係衰係十八鄉路無似樣而且價錢合理嘅線上轉車站
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞