Business Analyst 叫價應該幾高

544 回覆
29 Like 238 Dislike
accenture有冇咁易呀,樓主真係白紙一張喎
咁又唔會唔好咁灰 做下有經驗咪真係做到analyst 呢個角色囉
不過好明顯依家市道唔好 順勢壓你15K 覺得你點都會做住先
Shitty fg 上市發展商 assistant BA 14.5K
bank insur BA 0exp 30k
SHK? 呢間出手不嬲好低 完全係壓榨fg 勞動力
Agent 一定會壓價
聽日打去覆話手上有另一個offer
所以17k先會考慮
搏一搏先turn down啦
點為之識
要識寫test script?
ching可唔可介紹個agent比我
唔係 計埋allowance 先得15K
白紙一張仲以為差唔多
其他offer都係咁上下
同問,用 simulator 行 test case ?
IT consulting 一定係Accenture最勁架啦 仲要收好貴
MBB都唔係專做呢範
tradelink?
BA做dirty work 執頭執尾
PM負責出email 整下timeline 計下錢 哄下個user
Bba學生留名
趁而家得閒學下python 先
我識D mobile app既tool
都未去到識寫囉
我見小部份background都差唔多, 樓主仲多個cs minor

唔好問我邊到見到
Grad program?會請0exp 無intern exp 既fg咁好
冇問題
有人請就得
入都去比人教兩三個月就上到手
D野唔都太technical
識人MATH 同BBA GRAD都做到BA
consulting freshgrad 好似剩係請三大/名牌海歸
好大部分係
如果15k 你嫌低點解day 1 要話比人知你15-17k
直接開17k 唔得架咩,佢覺得你唔值就會還價,覺得你值就會照比你個asking price
你寫15k ok 點解我要比多你?
咁既時勢搵到工仲想點
mbb都唔做pm
true
但我覺得其實fg唔使咁睇背景,態度重要d
要搵個背景好嘅我不如experienced hire收割人哋d train好嘅
樓主態度睇落都唔係嗰d好差唔聽人講嗰d, 都想提供多個情報俾樓主多個option
我都差唔多兩年 24k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞