Business Analyst 叫價應該幾高

544 回覆
29 Like 238 Dislike
你開15-17k 咁佢還15k好正常,你唔滿意15k你就唔好開15k,你一開始就應該開佢17-18k啦。

你買野人地開你1500-1700你俾1500佢定俾1700佢?
除非你係罕有人材,或者你最低個價低過個position嘅lower bound salary.
直接in hiring manager開15-17K, 佢就有可能比>15k既
同agent講就真係預左比bottom
如果大公司但入職低呢
依家係contract?點解半年就咁快走? 主要做咩
fg 想做client facing? 除非間公司好撚濕鳩無人
selenium 好易學姐其實
之前公司係QA 做,人工低其他Dev 一截
咁我諗兩個真係完全唔同概念。
外國business analysts再深造可以變埋data scientists.
但香港我之前留意眼鏡88請business analysts都開緊50K-80K range.
how about fg data analyst/data scientist
三大data science ~3.5有份it intern 同 做過學校啲research assistant 之類
平時有玩下kaggle 同寫過web java
stat 方面成績好少少英文叫做ok 正正常常
目前data science/it 都唔介意做
有冇話如果想入consulting/mnc 可以再點prepare?
我2021 fg
我既既諗法係BA同 Data related既job好唔同(係香港)
咁其實machine learning呢啲skill set fg有冇話可以大槪叫到幾多
fg 25k 巴打咩background?
以我所知big4應該冇得比你揀邊條team/做啲咩?
睇邊間啦 我入DTT可以
巴打本身都係做開finance related嘅BA role?識ifrs17呢兩年大把opening
Thx 巴打
其實big4 BA個career path係點?
聽人講跳出去做唔知咩consultant人工會高啲
做左唔夠2年 quit咗
呢行做in-house揾得仲多 又hea啲

宜家第四年 M grade 50K x 14
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞