Business Analyst 叫價應該幾高

544 回覆
29 Like 238 Dislike
title都係BA?
data eng/devops既skillset會值錢d,香港好少純ml既工
analyst有名你叫分析師
有個師字個價最少30K
business analytics
巴打 我今年FG 依家做緊IT BA 半年contract
但覺得個field 麻麻地 其實應該做多半年有一年exp先走定完咗呢份contract就搵另一份會跳得快d?
唔洗失業都幾好拉
有冇話data eng specifically 係咩skill set?
淨係玩過下pandas/ sql
仲以為ml 會值錢啲添
今時今日data eng包好多野,因為成個data flow愈來愈複雜
大路嗰堆DB+AWS/Azure/GCP+Spark/Hadoop
仲有而家好興既ElasticSearch/Data Lake/Streaming analytics

好 intern其實都有掂下azure Hadoop spark
睇黎學下aws出路好似唔錯
Ba fg但一入去就做緊sql dashboard同data mining
我今年fg 有BA intern 經驗
同agent簽約得17k.....
我叫價20k都收皮
我都係 你人工幾多
我簽咗啦 做到年尾
巴打有心
想知巴打做邊間BA
tricor ba係咪都屌得過
想知將來想發展嘅話有冇咩cert/course要求
或者當下有咩可以學定打底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞