Business Analyst 叫價應該幾高

544 回覆
29 Like 238 Dislike
其實ba真係跳一跳都加好多 所以都唔洗咁驚
你一開始15k,你下次嗌18k就係加20%,你要諗你你值唔值20%
又係你自己開15-17k. 佢開15k 你又慊低⋯⋯
uat唔值錢
無錯,無 8m 唔好做!
你咩background先?
uat
一般呢d BA要睇你有幾多經驗同識咩skill, eg有咩software/programming language。
當然都要睇係咪大公司,睇你有幾多bargaining power。

而一般fg來說,我會叫50k
同意樓豬仲要完全冇經歷,intern都冇....
15k真係差吾多,話叫business analyst 但其實應該只係做project coordinator or assistance,打吓雜,睇番1個月文件先再講喇
依啲回覆好廢,講得多都悶,懶好笑咩
咁嘅時世,15K咬住唔放先。
Finance banking insure ib 可以20K以上。
Retail logistic etc就 14,17 左右
有次我個senior屌鳩個PM
個PM搞唔掂D tech對住個senior sir 前sir後
user又成日串鳩個PM
做BA/PM 依D夾心位慘過食屎
我一畢業就做Product man+scrum master
宜加兩年經,市價應該幾多
成日覺得宜加低過市價
BAPM最大功能就係哄客架啦
出事就幫D developer擋下
你之前開幾多其實無所謂,又未簽約
直接回佢價,假設你心入面想17k

回佢18k,佢問你點解咪話因為了解過成個remuneration package 同個role nature 後覺得呢個係市價囉

佢會講咩呀而家環境難搵工乜乜物物,
你話 “你講嗰啲我全部都有考慮過, 亦有了解個市場, 覺得呢個合理價, 一係你再同Management傾傾先再答我?”
你而家幾多
咁你依家幾多先
講真
100萬project係好多大公司只係enhancement
當年我一個人一個月睇10-15個呢類project
我都想知BA 2-3年經驗叫到幾多
我之前請一個大約2-30k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞