Business Analyst 叫價應該幾高

544 回覆
29 Like 238 Dislike
咁我覺得要睇成個package既, 例如公司人數size, business size, 係咪國際公司之類, 係既話第時轉工都易d叫高
細公司既話真係不了
都啱嘅
不過我覺得做BA/PM 最煩係夾user
但係PMP 講 : set 好schedule 就成個project 就會run得好.
Reject前可以問下佢有冇得negotiate個人工
唔得就同佢say 88
有諗過係唔係今年市道唔好所以低
但好怕好似上面巴絲講,最後人工叫價唔高唔抵可憐
BA主要拎user requirement , 應付user 合理同不合理要求

project manager 主要捽人,捽IT捽ba捽uat,令個project within time line 同budget

project officer係pm條𡃁
呢個疫情之下要請人in人都唔容易, 請人果個都會有壓力.
佢都可能會加500比你咁佢煩少d, 你要諗定加500留唔留, 1000又留唔留
邊間U咩hon
咩公司
咩size 既project
Vendor 定in house

15k 係低左d 但鬼叫你自己開15-17
但如果你學歷一般入間本地中小企 都差唔多係呢啲數
如果你三大1st hon 入mnc 呢個價就唔合理啦
你冇tech 底的話 捽engineer都唔易
Engineer 會大返你轉頭
我會試一試
話曬都唔想賤價賣勞力
其實初入行做BA
要幾耐經驗先算合格
99% engineer 都睇唔起冇tech底既pm
好多都會鳩up 昆佢
咩行業?
講真如果真係加得個少少
我都無謂為左少少錢做賤個市
其實好多FG都係直接報BA
我見D BA做1-2年就會慢慢handle一個細既project
之後如果行Agile/Scrum 就會升做scrum master
慢慢就會做AM, PM 咁
如果FG 咪做住1年先.
今年經濟咁差... 除非你有第2個offer又唔同..
agent d閪工
九龍三間大學其中之一 CGPA 3.幾頭
IT consulting firm
員工大概200幾300人
Project 大概中型(?
間公司話50萬至100萬嘅project都有
[
咁15k真係比狗做
點解當初開價咁低呢
你開15-17k人地咪比bottom你囉,開之前唔諗清楚嫁咩
唔明點解會有人寫range咁on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞