Business Analyst 叫價應該幾高

544 回覆
29 Like 238 Dislike
做緊dev位 但覺得自己tech skills麻麻 想轉ba是否不智
校園台先會話50K,上班台係社會現實
"Consulting" 係比你consult only
都係個句,要睇你鐘唔鐘意BA個性質,對唔鐘意湊客講野寫野既人係地獄
如果developer有vendor經驗 第日in consultant/ pm會唔會有優勢
利申 fg
其實business analysts 唔係一向Math/stat底再讀programming/SQL之類先做到?外國我見係咁,普通BBA就得?
我fg 做過 16k
做緊intern發覺自己tech嘅嘢好唔夠
想問Fresh grad搵到工之後有冇可能讀住個master進修邊做野? 有冇建議讀邊到咩科嘅master? In case我想做system 野想學多啲technical野
Lm
一開始入行果d只係tester 唔係BA
熟domain knowledge最緊要 起碼由operation/testing做起兩/三年後再諗

(ops + uat 2年經驗 + ba 3年經驗 依家35k)
Ba 係要做啲咩? 負責有關system嘅決定?
發覺UAT 點都學唔哂 每日都有功能係唔識點用,究竟有咩方法解決到
要大約知道 user講既野做唔做到 同要幾大effort
將user講既high level requirement變成complete同logical既requirement
要提出其他較簡單既方案而又滿足到user需要
要識小小tech既concept
要熟system之間既integration 先做到impact analysis
通常要manage埋uat
要留意多d competitor/market trend
多謝你咁有心覆
Tech concept果到本身係major engine 但唔敢講自己有programming 底 想繼續發展需唔需要讀某一啲master 或者自己讀某啲cert/ course?

Market trend其實係咪都要日常盡力留意,無特別門路/方法
我收到19K喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞