Business Analyst 叫價應該幾高

544 回覆
29 Like 238 Dislike
Ching好有心機覆樓主
仲有樣嘢要考慮,15k但mnc exit opportunities 可以好過細公司20k
睇咗第一頁幾個回覆啫 唔洗起鋼嘅
PM功用不嬲係negotiate同bargain
21-26
Ba宜家周街都係
好撚多ba仲cut撚左人頭
再請班fg去cut cost
而家有堆ba title 但做Bi implementations
或者跟老細砌下ppt
其實唔係
好多vendor都仲閪過accenture自己做
靚唔靚仔唔重要,但個樣望落要有料到/Pro/壓到場。
Language 好係bonus但最緊要係溝通技巧
咁佢工作係咁 都唔算慘既
你做得BA都會想做大公司
咁大公司香港地都係mnc
英文唔好點會對客對得好呀大佬
識錢個Accenture 做咗五年到跳出嚟manager grade
50-60k
我諗係睇你做佢邊個department
accenture big4咪又係吹水
technical做嗰時咪又係搵vendor求救
其實唔係
好多vendor都仲閪過accenture自己做
個Accenture 做咗五年到跳出嚟manager grade
50-60k
都係ba role?
夠口甜舌滑就得
帶埋老母返工
因為我唔係好想做helpdesk既,咁依家做緊就當儲吓經驗先,本身都有tech底

見到ba啲cert好多都要ba經驗先比考,例如啲ccba cbap嗰啲,所以想做住攞啲ba經驗跟住考
唔係BA就PM架啦應該
鐘意對客可以試做SI/Vendor既consultant 啦。
inhouse BA升職一定慢
Ba —>> analytics head/sap manager/ba head個類
我諗唔一定要Accenture/it firm出身
好多舊同事而家3-5年in house經驗都搵3尾到4尾
最緊要唔好做細form
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞