Business Analyst 叫價應該幾高

544 回覆
29 Like 238 Dislike
你都好勁
Banking?
做緊非financial industry嘅ba 如果有一年經轉做fin易唔易? 同埋可唔可以簡單講下fin ba大約要做咩
但係細公司冇做過UAT,又冇用Scrum/Agile,本來公司件product已經一早寫好,我只係幫佢加新feature,咁樣嘅垃圾dev經驗係咪冇人睇
好難 我今年fg 經agent都得17k
仲要有1 month intern相關經驗
我叫價20k 佢話無呢個價
1 month intern咁少...
17k算average掛, 銀行應該可以有20k
10 month 打少咗嗰0
咁可能真係個市差
呢排好多公司都freeze head count, 依家出黎既opening都唔係啲咩正常hiring process黎
其實要咩skill 比較易搵到 finance ba
咁啱喺公司share drive見到agent分紅表
我嗰間agent 18%抽水
其實應該幾多
真係唔知, 唔係好熟agent啲process
但佢地抽水都分好多種, 有啲一次性收你公司錢, 之後唔再抽水
有啲係你monthly salary再抽x%
有啲contract個人工仲會高過perm, 因為佢無perm果啲benefit(e.g. medical, annual leave)

但你講果係18%會唔會係你agent人工個commission咋, 呢個同agent收client果條數又唔同架喎

最正路就係睇下job ad 你公司同title既post有無請緊perm, 再睇下有無寫offer幾多
一年BA經驗
近排搵左份36k 但contract
唔知做唔做好 唉
Pandas 唔係 data eng skill
想學data eng要真係入大公司同vendor 學 即係Hadoop mapreduce data eng 好鬼悶唔好做
有冇BA大佬分享下跳走果陣有咩考慮 同埋邊到搵post多

做左2年幾BA好灰
除左jobsdb 邊度有entry post可以搵到
介唔介意分享下係咩industry
E-commerce
13k會唔會只係做UAT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞