Business Analyst 叫價應該幾高

544 回覆
29 Like 238 Dislike
係我on9
當初身邊啲人搵到工得我仲未搵到
心理壓力大少少就開賤價
我會悔改,唔想做爛個市
retail, logistics 或其他14-17k
banking and finance17-20k

fg可以做住先,做一年轉工可以加20-30%
開17就17
點解要開15-17呢
你開到咁 人地緊係揀最低價位黎請你啦
呢個位帶老母返工

叫高d
15k
借位問問,其實讀工程(非cs it科)做唔做到business analyst?
Entry level基本上你開得range就一定係比bottom
差唔多啦
都係呢下真係自己on9
Second 20k
Perm 18k
第一次入職場唔識叫價係正常 好彩你大把機會
得罪講句cityu>polyu>>>>>>bu 如果係bu 真係唔好咁高要求

300人當中小企
另外100萬project 其實都係好細 淨係你一個份糧一年都去左20萬啦
同埋本地firm 不嬲都乞衣架啦 想好pay唔好搵呢啲

但如果真係搵唔到其他 咪便住先當攞經驗
樓主唔洗理樓上班人, 連登仔慣左見你無乜自信就踩多兩腳拎優越感

今年時世咁樣FG心虛開15K都好正常, 不過現實黎講真係偏少(你諗下好多文科好少少都有15K)
不過除非你係MT, 如果唔係你預左香港FG頭幾年係不斷跳槽去加人工
就其是BA跳槽好易, 第時返工積極啲學多啲野, 你見工人地見你有料自然好易跳
跳得好既話3年30K都有可能
咩人都做得喇
呢個位真是三剎位來
PM 隊你
IT 隊你
User 隊你
不過如果湊User湊得叻
已經立於不敗之地
15k都正常
我覺我無話做唔做爛市既,另一個fg拎到20k定50k係佢既事,最緊要係你自己搵到乜offer

建議你試下繼續搵工,今次開高d個價,搵到既咪可以做翻高個市
自己以後唔會咁撚蠢
就係之前試過報,但好多無回音
總結
你呢個唔係好offer
呢間公司既背景聽落都似係垃圾公司 唔似會比到好offer

你可以選擇做住先 但建議你做住都繼續搵
唔好accept啦 ,你睇樓市年年升,Fresh grad人工年年都係加得咁少,同埋有時agent都食水深
咁多BBA 唔揀點解要揀你先
就算冇BBA都揀左CS先
唔知,但Agent應該食水幾深下
其實真係心虛開太差
我都預自己會周圍跳
但當我每年跳一次,每次加20-25%
一年經先到18-19,自己又會擔心係唔係開壞個頭
不過你請得啱,跳得好就會輕鬆啲,我會努力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞