Business Analyst 叫價應該幾高

544 回覆
29 Like 238 Dislike
mbb識吹到上天
但係唔會幫你implement
BA 最值錢係domain / system knowledge, 0 exp 都出到30K?!
accenture big4咪又係吹水
technical做嗰時咪又係搵vendor求救
accenture包成套架wor
1個project做幾年都得
bank同insurer都出手高D
見樓主都有follow up 問好多問題,又鬧啲無聊on9 comment, 都睇得出樓主真心為前途著想。

首先我認同坊間唔少agent 比人感覺唔好,但我唔認同你個位agent 做錯。你寫code 寫個if 15-17k出黎,最後15k return個true比你,唔符合自己期望,但你會屌個電腦做錯定你寫既code有logical error呀?

正如樓上班ching講咁,唔係三大出黎,第一份工係低starting 啲,你要接受個市場係咁。而港資IT consultant firm 出價一向都真係幾乞衣,15k我都認同係低過市價,不過你照做呢個offer就一定冇死,拎到經驗又掛住IT個名,而家IT咁吃香下份工都轉得易啲,同埋好多人都講BA轉工跳出黎commonly係加2-3成,fg做冇耐就走既人大把啦~你相信自己有料未來一定可以升得好快,唔洗太糾結第一份工既少少損失,做多幾年去搵工唔會再有人理你邊間U grad,係睇你handle過咩project有咩經驗有冇料。

但如果你都覺得自己係個庸庸碌碌既人,咁我都建議你繼續搵份岩心水價錢既工先好接offer,因為你之後轉工都唔方太有競爭力,萬惡既HR會base on你份工人工黎judge你嗌價,你日子會好過啲。
*starting 高啲你日子會好過啲。
有冇巴絲知 3大讀Information System 識excel唔識program嘅fg點入行
做BA定developer
vba python sql 一定要識啦
Fg做撚到稱職ba咩
你比番錢出黎就差唔多
點解做唔到
BA有學data analysis但唔識program
唔好咁啦
大把pm夠做唔撚到野啦
你係咪叫佢地嘔返份糧出來啊
28k
18K 勸你唔好做爛市
係咪唔識program冇經驗就可以收皮
溝通同知道上面要乜先係最重要
User講既野邊啲野應該聽 邊啲唔應該聽
會唔會domain knowledge唔夠聽完都唔知做緊乜
會唔會user角度太熟習自己工作,冇講到啲重點位,最後令你曲解左user既野
好多野都要靠經驗
普通BBA加少少IT sense都做到啦
又唔係叫你寫code
BA真係唔使識code
除非真係要tech BA
要啦
selenium ,cucumber
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞