Business Analyst 叫價應該幾高

544 回覆
29 Like 238 Dislike
咁一定啦
有大做大係必須
係ba pm呢一行入面
做細真係慘
有啲vendor好有料但做細firm
做咗幾年都係搵萬尾兩萬
周街都冇tech底既吹水ba
我覺得si入面做類似consultant個門檻好似好高
有啲驚自己reach唔到
ba真係要好talk得
講緊廣東話 英文 國語都要流利
寫真係唔洗好叻
但真係要聽得準講得好
唔係真係好易比user/dev team屌到仆街
有tech底好重要
無tech底同router有咩分別
user都覺得你廢直接搵developer啦

再講 15k唔算好低 算偏低 何況你自己開
咁你要諗一諗點樣package你自己既經驗去sell自己出去。
點樣demonstrate 你滿足個位既要求。
唔好驚唔得,唔試一定唔得,試左唔得都係輸車錢同幾個鐘
幫你湊掂個客 等佢 requirement貼返地囉
多Bug既時候又要幫D developer頂罪 做出氣袋
讀垃圾information system degree
讀過python, 寫web, database既 course
可以點入行
其實係
所以好多ba都non tech related
讀lang/傳理出身
我老細就係超級router 懷疑array係咩都唔知
d客都覺得佢廢
有bug果陣叫人自己搵developer 思考過程都無
我上手離職果陣我跟住去派餅都聽到有人笑鳩我老細
識web programming 建議直接做web/ mobile 既開發啦,再勁D既上去full stack developer 仲值錢,點解要諗做BA?
唔係CS DEGREE
連interview都冇
被趁低吸納了
多謝師兄意見先
假設我呢啲經驗去見呢啲post,唔知可以叫幾高?
array 唔識但佢識搵個識array既人解決問題,都係一種能力,
比人笑都唔介意,唔怕面慒都係能力,
做得喧廢都仲係到,證明有少少價值既,
不過同廢人合作得多對心臟唔好,巴打都要諗諗佢。
請人通常寫CS /Related major,唔會話唔見,可能你要改下resume,強調一下有咩project你做過用咩skill set,出到咩野output 等等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞