Business Analyst 叫價應該幾高

544 回覆
29 Like 238 Dislike
識SQL都重要,
有Programming底更好,
純BBA都做到既,只要令到stakeholder都滿意佢就得。
Junior Consultant/pre sale會有幫助。
對做PM沒咩優勢。
咁長遠想做pm應該點行好
Linkedin 好似10份10份都冇回音...
個人經驗畀你參考
17年 非三大FG 冇tech底
入BIG4做BA 起薪 17K
最少一年囉,幾個月果d真係太短

勁喎清,6年就見到vp位
ibank 應該淨係會見做過其他ibank or mnc consulting (如accenture, Capgemini, cognizant,big4)
好奇巴打點解釋如果係perm佢問你點解做完一年就走,你contract 就易解釋姐
唔介意tg 傾嘛?有野想請教你
執靚d自己profile, 加段野講自己強項,career ambition ,
叫前同事endorse 你skill

應該會有headhunt主動搵你
個project live左話有排等新project得唔得?
12k
secondment contract好似無咩福利?
Fdm ba好唔好做
如ot 時間 及前景
呢個時勢contract工真係好不安
都唔知幾時搵到下一份
咁人地可以話點解有project 唔做同lead試下同digital 好for future你點解釋
兩年 contract
中途離職要賠錢
big 4 BA? 咩department
IT Consulting
我都知依d
有無其他info
要睇下佢派落邊個客度
其中有 manulife
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞