Business Analyst 叫價應該幾高

544 回覆
29 Like 238 Dislike
自己今年BBA fresh grad
無相關intern experience
開左15-17k 俾agent
最後個client 開15k一個月俾我
我會唔會頂爛市定其實我淨係值咁多
起碼20k
17k-18k
我睇上年啲post
Fg個range 都好闊
16-24k都有
其實我係唔係唔應該做爛個市
開左15-17k 俾agent
我會唔會頂爛市定其實我淨係值咁多

15k玩你?
而家FG起碼50k起跳啦
睇公司 大個啲係19.5-20
正正常常出面17-18
UAT?
不外乎同其他IT business analyst 一樣
做下requirement analysis project management
幫tech team(developer) 同user 做橋梁
17-18K 啦. 不過都要睇個project scale
其實BA / PM 實際分工上有咩唔同呢?
係drive 1個project 上
FG 其實做唔到呢個位,入到去都係做打雜,所以咪呢個價
正常16 up, 但宣家 個個搵工,騎牛搵馬做住先
三大40k? 八大30k?
佢又無specifically 講淨係做UAT
傾嘅時候都係講跟成個development life cycle
15k太低
我估你都係會幫手同client傾下user story之類
起碼叫17k
坦白講,自己啱啱grad
其實都唔太了解兩者分別
上網睇有啲ba做到咁上下都會轉做PM
會唔會咁就一世
係咪cls做爛市,第時又話自己人工低
唔好怪人,你地班pk做出黎
咁要睇你自己做化啦, 你剩係9 hea 9 做又唔學新野既話咪一世囉
真啊 到時跳另一間時叫價又高唔到
我就係怕自己頂爛市
上嚟取經
聽日reject呢個Offer
15k應該低過market。但依家咁既環境,又難搵工,你再搵過都要2-3個月,唔好彩十月前搵唔瓊就要坐到下年2-3月。

不如做住先,等個market recover,加埋work exp,到時再叫高D。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞