[英國線] 新Hashtag:#HKisGB — 叫英國攞返香港主權 !

4367 回覆
1812 Like 198 Dislike
我點回只係睇我會唔會中, 而你本身被懷疑釣人location, 只係同你講乜有關, 而同其他人點答無關. 轉移完視線去他人身上未?
香港係因為政治風險, 可以同上面講嘅英國類比? 類比錯誤啦, 詭辯完未?
又轉移視線去我身上, 用完轉移完視呢個邏輯謬誤詭辯未?

你話"樓主不如返英國住返6年,攞返本bc passport先講啦", 你呢句有問題, 你就不斷用轉移視線去迴避你嘅問題
反問唔係正面回應嚟, 又想轉移視線去邊?
不斷轉移視線去我身上, 即係你繼續用緊轉移視線呢個邏輯謬誤去詭辯啦
#2050 已經講咗, 即係你選擇性失明啦
講緊你呢句"樓主不如返英國住返6年,攞返本bc passport先講啦", 你呢句有問題

你無啦啦講去第二度, 咪就係為你講得有問題嘅嘢轉移視線囉, 仲死撐
黑警之前周街打人你當睇唔到? 呢個都唔叫政治風險? 幫完港中殖民政府詭辯未?
紅鯡魚(Red Herring)是英文熟語。指以修辭或文學的手法轉移議題焦點與注意力,是一種政治宣傳、公關及戲劇創作的技巧,也是一種邏輯謬誤。
唔見得"傾計實係咁"
因為你可以拎出證據證明你話"樓主不如返英國住返6年,攞返本bc passport先講啦"唔係釣人location, 或承認你咁講有問題/無心之失.

走去講其他人同事, 就係轉移視線. 詭辯完未死撐完未?
咁你話"你剛才只係講風險,冇講咩類型" 咪錯囉, 因為我有講係咩類型風險, 話你選擇性失明咪無話錯你囉
黑警殺人而家只係個別事件? 黑警亂打係政府操作嚟. 你話"你只係話黑警殺人,冇講係政治風險", 即係用緊"語境去除"呢個邏輯謬誤去詭辯啦
語境去除(contextomy),又稱斷章取義、脫離語境的引用(quoting out of context)、引言探勘(quote mining),是把原論述的語境去除,據此建立推論。然而,去除語境後,原論述的意義往往已被扭曲,因而這樣的論證無效
你又詭辯。你句說話原文係:
“人愈大愈難識朋友,所以90年代走嘅上一輩,好多因爲識唔到朋友,生活苦悶而回流”
呢句說話睇為“你認為啲人會因為生活問題而回流/唔走”,係你問題,回流係你講埋嘅,死撐完未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞