[英國線] 新Hashtag:#HKisGB — 叫英國攞返香港主權 !

4367 回覆
1812 Like 198 Dislike
呢條線係唔會打得成 因為法律上係行唔通
涉及領土轉讓嘅條約, 轉讓左既領土係唔會因為條約廢除而可以返回條約前既狀態
除非英國肯打仗
攞番主權 = 收中國皮

英國點做到 仲難過BNO 變BC
制裁都未制到 攞番主權會唔會諗太多
就係法律上可以
寫明支那違反就係有權攞返

英國法律專家Martin Dinham認為,就中方如果威脅撕毀聲明的情況,該文件有四點已確立的法律原則[11]:

1.條約是具約束力的,「約是立來遵守的」(Treaties are made to be kept),雙方必須誠實履行;
2.而《聯合聲明》是沒有終止規定的,沒辦法單方面終止;
3.若違約者出現重大違約 (material breach),才可觸發另一方終止履行及懸置條約;
4.不合法推翻條約 (unlawful repudiation),會導致對方不須再履行條文的責任,亦會讓受損一方有權要求賠償 (reparations)。

雖然都明知支那唔會肯
但如果灘牌
就係喺國際認知上,支那係冇管治香港嘅合法性
聯合國有條例寫明如果條約涉及領土轉讓, 就算條約被廢除, 轉讓國都收唔返領土
撕毀聲明根本對英國重新接收香港冇實際幫助
仲未計英國而加仲想唔想要
如果轉讓國收唔番領土就冇所謂香港主權移交啦
跟據南北京條約
九龍香港島係割讓俾英國
放完負就死返出去啦
講事實唔岩聽你咪繼續鳩叫
我有BNO隨時過英國 你慢慢等
個情況唔同 南京同北京條約係technically比中英聯合聲明override
英國要法律上收返香港 靜係廢除聯合聲明係冇用 要另外同中國簽約再一次主權移交
中國一定唔會肯 所以唯一得出既合理推斷係要同中國開拖 而中國又打輸 逼佢再簽新約
英國還整個香港係有好多考慮
新界租約97到期
香港島 九龍同新界冇因為唔同條約而分開發展
而且就算比英國留到香港島同九龍半島都冇用
大部份基建係晒新界
換句話講 香港冇左新界係生存唔到
中國係中華民國ROC 瞓撚醒未?
理論上, 英國要法律上收返香港, 公投就可以override 晒啦, 邊個中國基本上都唔洗理.
你qoute返#1516啦
唔啦, 一條thread 過啦
英國佬唔會肯打啦, 地源上已經冇可能,就算打到返黎可以點守人地屋企門口個花園?
你話幾個國家一齊佔領南海起基地起廠長駐咁就有可能
你真係on撚9台灣人自己都唔認啦
原來係大中華傻膠
唔好話台灣人 ROC gov都慢慢fade out緊中華民國呢個名
仲死摟住話ROC係中國你話係就係呀?我夠話唔係啦
英聯邦諗得過
人哋唔想叫中國民國
唔代表放棄繼承權
佢哋一直話支那係非法政權
份正本仲喺佢哋度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞