[英國線] 新Hashtag:#HKisGB — 叫英國攞返香港主權 !

4367 回覆
1812 Like 198 Dislike
英國加緊軍費唔知點解呢
聯合國個中國仲係中華民國,中共只係代表,所以美國佬咪唔俾台灣改國號
笑而不語 係人都知隻濕鳩熊有幾濕鳩
btw 我絶對支持台灣同日本統一
中華民國死返支那執政

滿意未 濕鳩熊
唔係噃,我記得係香港主權移交時,陳水扁反對英方移交畀中共,佢講英方對香港主權談判應是中華民國,當時佢堅決反對英方做法。
你揾97年同而加比
咁你不如講到1912年建國個陣
同埋你個case係中華民國主張擁有香港主權咋喎
國際普遍都唔承認ROC係中國
即係ROC只係自稱中國, 但唔係中國
唔比佢改只係出於策略同政治因素
如果中國問題唔再係問題, 可以預見美國係會比台灣正名

人地台灣政府都厭棄緊中華民國個名
同唔認中國
咁 將來先算。宜家依一刻都係中華民國,唔撚係你話唔係就唔係
即係ROC只係自稱中國, 但唔係中國

見到呢句已經可以唔使睇
咩鳩自稱中國,聯合國五個常任理事國係邊五個呀
咁而加邊個係representative呀?
你口中所謂既中華民國=中國根本就on9
你試下攞中華民國護照睇下入唔入到UN headquarters
你都識講係代表而唔係取代中華民國
唔同中華民國建交就叫佢唔存在你無野呀
唔關我事㗎 唔好quote我
咁宜家有無邊個國家官方文件叫台灣做台灣共和國?
或者啲文明國家話佢係中華人民共和國一部分
無嘅話佢國家憲法寫Republic of China但你話唔撚係中國而係台灣,即你自己凌駕人地憲法?
唔使理嗰隻傻閪熊
我都想台灣叫台灣共和國但事實人地仲係中華民國
條友話咩你話係就係呀?屌啦咁佢又憑咩話人地唔係呀
我想就咁叫台灣國
所以如果有人問台灣人which country are u from人地應該答中國? 然後話人唔識野?
憲法寫又點 咪又係得個名 冇人承認既憲法等同廢紙 國際都承認佢係中國咩?

客觀現實而加既中華民國就係唔撚係中國而係台灣
個名叫中國就係中國?
你搵到有邊個國家官方文件話佢係台灣國未?
幫你問埋 咪come from Taiwan
幫你埋 咪come from Taiwan
唔重要 而加講緊客觀現實
你要拎憲法嚟講中國夠話台灣係佢領土一部份
憲法寫明架喎 點解你又唔承認?
憲法夠話連中國本土都係中華民國領土啦
事實呢
不過你鐘意啦
d死毒撚都成日話邊個邊個係我老婆架 事實呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞