一人幾個overrated同underrated嘅Netflix劇

577 回覆
31 Like 4 Dislike
netflix未有plan去拍第3季
正到仆街
竟然?!有冇話點解
伏到傻
好彩得幾集
呢套真心好好睇
睇完第一季就算
好有意義
第一季真係估佢唔到
一路都冇方法破個 loop, 最後一集同你講原來有個 bug, 咁咪搞掂囉,最後一集推翻晒三季講嘅野,為 happy ending 而 happy ending
但頭嗰幾集真係好慢囉
你睇唔明我屌咩,改一改個劇本個仔由頭到尾唔岀現,就咁一句帶過佢地個仔生哂所有人咪得,repeat timeline嗰啲嘢搵邊撚個做都得。開頭介紹佢地個仔獨立行事又想keep the knot又幾撚把炮咁樣,而Adam係想break the knot, 以為佢地會有一決鬥,屌知最尾乜撚都冇,個仔total得十五分鐘screen time。

個重點係個仔嘅岀現係冇影響個結局,只係就咁多個重要少少嘅結,咁之前都大把結啦,講多個把撚?

其實套劇就唔難明,編劇講啲嘢講得好清楚,唔使覺得自己睇得明就好有優越感
,唔係話唔得,係打破哂我啲期望
每一個season都有twist
同埋會反思位
Better Call Saul既Kim先係真正值得尊重既女強人,斑無腦女權左膠撚學下佢啦
Underrated: Billions
套野講金融犯罪 成個cast 做得好好 兩個男主都好出名
劇情鋪排得好好 Enjoyable 得黎都要用下腦
拍左五季 仲要越拍越好 新鮮感唔跌過
但係美國嗰邊名氣未去到話超出名 但都算係critical acclaim
香港應該仲少人識
真,Kim BB真係好好,仲要好愛Saul,同Lalo confront個幕
Underrated︰

lucifer第四季,前二季睇到差D棄劇,一由netflix接手拍即刻唔同左,縮減劇集一口氣完整咁講曬成個故事,重點係Eve正到仆街

Overrated︰

House of card,頭二季都還好,去到後面已經唔知道想黠
指定幸存者 美版 都唔錯
但好似無人講
Dark 出名高質喎
bojack horseman絕對係underrated
超高質 但香港好少人講
好好睇呀我覺得
但係睇個人本身有冇興趣睇呢啲犯罪議題
佢背後既資料搜集其實可以知道好多野
導演去左拍其他野
唔知幾時先有新一季
Overrated 一定有 Money Heist 份,劇情根本唔合理,例如廠長不斷搞事但有得佢四圍走,女主角出咗去又懶型咁揸架電單車衝返入鑄幣廠
好似因為反應無預期好
德國人的logic
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞