一人幾個overrated同underrated嘅Netflix劇

577 回覆
31 Like 4 Dislike
基本上好多人一見到多文戲 , 無咩感情線 就會話悶
Overrated:
Tiger king 根本疫情先多人睇 個個都話好癲但唔覺
Sex education 好普通

Underrated:
The keepers 紀錄片嚟講絕對癲過tiger king 雖然題材唔同
Central Park Five
你睇動漫咖咩
睇完你之後有時都會睇下嘅
Overrated:

The Witcher. 暫時男女主角嘅人物塑造都好mary sue,佢哋自己嘅個人adventure 係小故事形式但冇一集/冇一個小故事係memorable,吟遊詩人一啲都唔好笑,好L煩,個故事到目前為止都好predictable、好似一般青少年小說啲歷險故事咁。

Jessica Jones. 套劇好似想走slow burn 路線,見到開頭交代女主角嘅PTSD落左好多時間,但個內容好唔rich,所以好似dum劇情咁,而為女主角演技好一般。

Terrace House. 賣點話係真、unscript、唔會好似美國reality show咁加鹽加醋,但睇左其中一個season,覺得有啲位係scripted,有集話個髮型師個客送左啲靚牛肉,然後過左一兩集就俾啲roommate 私自食左,然後產生關係危機,真係好假,佢本身上一集已經close up 影左啲牛肉,又特登有啲對話係關於塊牛,即係一早知。啲主持又煩9。

underrated:
已下架嘅Dexter. 我諗冇乜noise 主要係因為佢真係好多年前. 但我覺得佢拍得住breaking bad、how to get away from murder 嗰啲大作。男主角嗰種double life、雙面人嗰啲位都好convincing,唔覺得隔硬黎 / 為gimmick而做。

已下架嘅Penny Dreadful S1-2,成套劇無論配樂、演技、美術指導都好正,好濃厚嘅歌德感。佢版本嘅frankenstein 同佢隻怪物係好過其他電視電影版本嘅改編,可惜第三集趕住結局而爛尾。女主角撞鬼 / 精神病嗰啲場面拍得好好、演得好好。

已下架嘅Bates Motel,整個故事好連貫唔會突然暴走,冇美劇dum 劇情嘅感覺,無論main story 定side story 都好睇。主角同佢母親嗰種複雜關係處理到,而且處理得好睇。

sor 我介紹曬啲已下架嘅節目
Gay
我覺得去到後期煲大左,之後就冇咁好睇。
你太靚仔
The Witcher未完不予置評,但下個season會變返一條連貫timeline, 應該可以解決你講嗰個故事唔memorable嘅問題。

你下面嗰啲我search嚟睇下先
我反而覺得OK啦,但有少少想講道理又講唔出咩大道理嘅感覺
呢套好睇啊
本來成套都係sell懷舊
識嘢 呢套真係無乜人講
但好好睇
如果冇佢哋個仔根本冇成個故事
睇唔明就話overrated
啲人話睇完一集停唔到
但我睇完一集已經唔想再睇
唔係一集一case. 佢唔係一搬查案劇,佢focus係對殺人犯嘅心理分析。好正
呢套真係好新鮮好特別,真心遺珠,可惜腰斬左
Bojack Horseman netlfix 最正嘅original
Umbrella academy外國可能overrated
但係連登呢套比人屌到仆街
Prison break 無乜見人講
係得頭兩季比較好睇
後面劇情推進方式重複又重複
真係好正睇左兩次,好難想像有d人同我地諗野差咁遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞