一人幾個overrated同underrated嘅Netflix劇

577 回覆
31 Like 4 Dislike
未算係happy ending
因為佢講人生
Life is a bitch and then you keep living
絕大部分人都係逼住要活下去
呢個結局反而好現實
後面格硬拍落去
呢套真心正,睇到全程WTF 係suprised、正嘢個種WTF
Penny dreadful好睇到仆街!
Jason扮傻仔幾正
解開晒心結同謎團點會有第二季呀
仲有dont fuck with cat都係
發現Netflix啲劇情記錄片真係悶到仆街
頭兩季高汁到
會有啊 不過係第個故事
之前見大眾書局好似有
Lucifer
get 錯sor
其實我覺得係期望唔同,依套其實唔係好傳統嘅科幻片所以冇咁公式。反而我覺得如果係咁樣決鬥,就唔會咁多人覺得佢係神作。其實佢哋個仔都係跟老母㗎idea,所以呢套戲其實可以話只係eva同adam兩個人嘅戲。但其實eva同adam做嘅所有嘢其實都係個knot 入面,所以佢哋點做都逃唔出呢個永恆循環。
呢套嘢可以好簡單,但如果諗裏面啲時空同哲學嘅概念其實好有深度。依種文學類嘅科幻其實真係好難得。一套比較接近我會諗起嘅係arrival。
其實到最尾嗰兩集有好大討論空間
留意一個細節位係一至六季嘅片頭,都有Bojack horseman沉入泳池嗰幕。即係話其實一早已經諗定個結局。最後你可以話佢終於算改過自身放下過去,但亦都可以理解為其實佢最後死喺個泳池底先係最終嘅結局。
Bojack houseman
專登去搵以前電影版,對比
佢聲線一模一樣
How Dare you
Underrated - The end of the fxxxing world

對白、配樂、場景都精挑細琢

可能劇情比較多文戲,口味小眾所以少人提

個人認為係值得細味同翻睇
Stranger Things 唔覺得好睇
Marvel嘅英雄劇嚟 譯做夜魔俠 大致係講一個盲人律師發覺法律其實好多時伸張唔到正義 有啲野係要用暴力解決

個concept突顯左民主社會嘅弊處乜乜柒柒 係套會令人諗好多嘅英雄劇 當然打鬥同劇情都幾好個人推薦
無論係演員定劇本都度得極生鬼有趣 同埋對當代美國流行文化有極深運用+理解 擺晒落對白到 好似本pop Media bible 咁
就係David Fincher就更加冇人睇啦,香港大部份觀眾都唔會欣賞David Fincher嘅作品,唔夠嘩眾取寵
真心高質 對serial killer嘅心理探討得好深入 唔似平時有啲劇只係拎嚟做gimmick
brba睇咗兩集已經唔想睇
bcs而家已經重新睇咗幾次
再搵返saul喺brba出現嗰啲集數睇返有佢嗰幾part
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞