一人幾個overrated同underrated嘅Netflix劇

577 回覆
31 Like 4 Dislike
要有原因,請岀招
Breaking Bad, Rick and Morty呢啲上咗神枱嘅唔使講

Underrated:
Bojack Horseman, 10/10
頭七集以為係普通卡通片,點知季尾就開始嚟料。成套劇啲visual gag都好撚搞笑,兼且劇情好寫實,主角不停想做好人但現實就係做唔到,每逢季尾都睇到我喊撚到仆街。呢套唔止係最好睇嘅卡通片,係最好睇嘅劇。

Better Call Saul, 9.5/10
Breaking Bad前傳,頭三季文戲係比較悶,但同Breaking Bad一樣捱到後面啲劇情好似煙花咁爆,個人覺得呢套無論係Visual定Character building都比Breaking Bad有提升

Anne with an E, 9/10
前Breaking Bad producer拍嘅,呢套唔算Overrated, 但連登好似冇乜人講咁。頭三集少少尷尬要飛住睇,但之後所有嘢都好Wholesome,睇到個人好開心,男女主角仲要要勁靚仔靚女。但可惜因為CBC同Netflix有商業糾紛就cut咗套劇

Bonding
賣弄色情 冇劇情可言
都唔知做咩春
Hunter x Hunter
Overrated:
紙房子 (西班牙打劫嗰套)- 犯罪片皮既愛情片,扮到好pro 但其實好低智
SEX EDUCATION - 第一季幾好,第二季錯撚哂,好多格硬黎既情節,新登場人物刻意噁心觀眾
Underrated :
Dark

橫跨三個時空
少有地無乜bugs出現嘅穿越劇

總共三季
一季一季咁解開迷團
劇情峰迴路轉
Mindhunter - David fincher 執導,明明演員、劇本、鏡頭、氣氛都做得好好,但香港偏偏冇咩人睇
Overrated:
Dark, 7/10
好睇還好睇,邊撚忽神,頭兩季都仲可以,第三季拖戲拖撚到,仲要個結局勁老套,Jonas同Martha個仔原來係零劇情作用嘅,屌你老母兩條友鬥咗成世人原來都係廢嘅。不過老實講我都諗唔到有咩完美結局

Money Heist, 7.5/10
刺激緊張,可以彌補劇情唔合理嘅位,但連登吹奏到又講人性又幾deep就睇唔岀了
birdbox 爛片
overrated: stranger things
Martha個仔原來係零劇情作用
你可以重睇最重要係呢條友
Anne with an E, 9/10
前Breaking Bad producer拍嘅,呢套唔算 underrated, 但連登好似冇乜人講咁。
既然佢哋個仔第三季先出嚟,咁我自然expect佢哋對解開個結有咩撚用啦,點知屌你老味佢個仔做嘅嘢又係set返所有嘢to the repeated path,呢樣嘢搵邊個做都得啦屌。
你講完有啲性趣
係咪查案劇?
一集一個case?
佢最大作用係保存個結,唔係解開,成個故事既重點
至於你話搵其他人都得,咁就完成唔到成個loop 有佢地個仔->主角一齊->有佢地個仔
老實講
Money heist 我唔覺有幾緊湊
成班人keep 住做膠嘢
就算係緊湊都搞到出晒戲
Dirk Gently's Holistic Detective Agency
咩叫噁心觀眾?
呢套好定差?
好㗎 覺得underrated
你有道理,我自膠,但我本來對佢地個仔好大期望
same ask
點解?未睇
點解嘅
你當Fast and Furious咁睇就得,理撚得佢地做啲嘢幾膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞