做電競好搵到三年都還唔到幾千蚊

597 回覆
247 Like 15 Dislike
電子競技打機變商機乜柒柒大家聽唔少
其他人係點我唔知,不過而家就同大家Share下真人真事
睇下一個話做電競嘅人,點樣喺兩年半後都仲未還到幾千蚊咁大把

先嚟少少背景:
事件主角Adam (aka Udyr、烏先生)以前講過下LoL比賽
都算係喺電競界度打滾,而我亦都係因為咁識咗佢
同佢都Friend咗好一段日子,直到iPhone 6出嘅時候

因為當時同佢真係幾好朋友
成日一齊打機又久唔久出街食下飯咁
所以只係久唔久提下佢「喂你有嘅就好還返啲錢先」
根本就冇打算搞大件事,但係過咗幾個月,去到2015年都仲係冇聲氣

甚至開始懶懶閒唔應機,幾個月都消失唔見人
但係Online又見到佢打緊機,問朋友又知佢未瓜柴

一直去到4月佢先真正上水算係肯講下件事
喺中途我同佢傾過下電話,佢就話「等埋IEM糧就還到畀你」
但係去到最後都係冇入數冇交代過任何嘢

lm
又當連登係收數佬
on9仔,佢第一日唔嘔返舊錢俾你已經要報警,而家係欺詐呀!
算啦追唔返
可能佢唔係爭你一單
爭其他人都有
反正都追唔返
都當留返個朋友
又係D「我憑自己本事借到錢,點解要還錢」既仆街仔

呢D賤人黎架

報警喇

睇下佢敢唔敢唔還
4月14號話「嗰度25號前過數畀我」
所以我就25號去問下佢搞成點啦

大家可以見到我都仲係好聲好氣,有講有笑,追數之餘有閒聊下講下打機
咁佢話仲等緊糧,又話家庭有事,又話畀人走數
我就真係得個信字,繼續畀佢拖住

算啦追唔返
可能佢唔係爭你一單
爭其他人都有
反正都追唔返
都當留返個朋友

當然 你想爆
我都支持你 食花生
又當連登係收數佬

我唔係等佢幾千蚊開飯,剩低嗰啲還唔還我真係冇所謂
但係用電競個名呃飲呃食,同埋呢個人嘅人品要畀大家睇清楚
可能一個唔小心遲下會有咩報章雜誌見到佢架嘛
算啦追唔返
可能佢唔係爭你一單
爭其他人都有
反正都追唔返
都當留返個朋友

其實已經唔稀罕嗰少少錢
雖然我唔係咩大富大貴,但係呢啲人唔可以再搞臭電競界個名

你話留返個朋友嘅……睇埋落去
其實呢行係 除非你勁到打到上職業 講緊既係有贊助商 咁先起碼有份正常人工 其他既真係垃圾
不過打得勁既又有幾多個?
其實呢行係 除非你勁到打到上職業 講緊既係有贊助商 咁先起碼有份正常人工 其他既真係垃圾

咁電競行業又唔係得選手嘅

呢位巴打以前做開旁述嘅(好似係)
一直拖下拖下拖到去2015年5月
由一開始「合作」去到當時係八個月嘅事
我見佢咁耐一蚊都還唔到,又有形形色色嘅理由藉口
份人又完全冇交帶,每一次我唔搵佢都唔打算同我講聲發生咩事

如果佢真係有經濟困難,咁我冇得叫佢踩下蘑菇頂下木磚嘔啲錢畀我
但係一直以嚟我要求佢嘅其實只係有交帶,到咗佢之前講嘅日期可以主動同我講下發生咩事
而唔係咩消息都冇,要我過一段時間記得去屌鳩佢先話我知

我而家都算係嘅
好彩當初冇群埋去C豬A班人到
仲以為有故聽 原來上黎收數

我而家都算係嘅

唔係話唔做住咩?
Btw好耐冇跟香港電競
轉眼間又過咗三個月,已經嚟到2015年8月尾
當時佢話「過多一個星期可以返長工」
亦都有提過自己去咗做冷氣撚幫人安裝

但係好明顯份長工兩個月都係冇收入的
因為喺嗰陣佢都係一蚊雞都冇還過畀我

我自己就第一次聽出到嚟社會做嘢會畀人收電話
而喺嗰陣佢就話畀我聽(為咗電競!為咗夢想!)停咗工去打LMS

好彩當初冇群埋去C豬A班人到

咁係個別粉人嘅問題啫,又唔好一碌鳩打曬一船人
仲以為有故聽 原來上黎收數

完全可以當故咁聽,睇下我屌鳩佢都趣味十足
數我收唔收返已經冇所謂,我係想人知佢係咩人
屌你老母係就貼埋全相 + 個人資料啦仆街 , 做D唔做D, 想幫你手都幫唔撚落

我而家都算係嘅

唔係話唔做住咩?
Btw好耐冇跟香港電競

暫停夠啦,而家如果有機會講都會講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞