HKCC 2019-2020 討論區[59] 光復香港,時代革命,我要mc mid term呀!!!!

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
我上網睇 有啲人話要放榜嗰日去搞 如果嗰科有位就會收 有啲人就話照開學 讀好個sem1再轉 咁即係點
你中學有冇讀phy chem bio? 文科轉science唔係咁易轉
因為sem1讀啲科都一樣 所以讀完sem1再轉都冇乜所謂
冇...我中學係商科 但係我Ive found dip係讀Applied science
如果轉唔到嘅話諗緊會唔會報HA EN nursing 但係又好似好多人爭冇讀phy chem bio真係冇得救?
Language and culture必修普通話同日文喎
如果sem1再轉 yr1走到嘅機會會低好多
你問清楚cc先啦 可以開sem前轉到就最好
我都係用Ive fd報 不過連offer都未有你幾時收offer㗎?
依家諗緊交唔交留位費去ive先 定等放榜再等下佢比唔比offer我好
係呀因為我自己對日文係有興趣 所以報咗 但係我同時間又好想做護士 但係又諗諗吓 其實日文出去讀都得啦 應該讀返啲有用啲嘅嘢
你幾時去報㗎?
其實早報係咪無著數
我一月頭已經報名架喇~我當初都以為佢唔會俾Offer我 好彩少少都會比有條件取錄 點知佢比Offer我 我諗應該係越早報名就越容易收囉 ive嗰度就一定比硬㗎啦 Ive就係咁撚狗架啦 全香港最早收留位費嘅就係佢 佢哋幾識搵錢啦
我都係1月頭報 好似係8號報
睇嚟係我黑仔 佢琴日send咗email嚟叫我send transcript去佢email到 即係send咗 又唔知等到幾時

Ive就真係唔知點好
到放榜個日都冇offer嘅話我有諗過放榜揸住fd成績去ive報名 我報個科應該兩邊都唔係熱門科嚟
怕唔收無書讀
我係1月7號報 四月頭就有offer 你有冇上佢嗰個系統睇吓呀?定係其實你係咪冇讀Ive found dip 入面嘅數三 如果你DSE數學唔合格 而你又冇讀數三 出面嘅學校只會繼續當你數學唔合格 只係ive認可你五條二
如果你係ive fd升ive hd應該有一日會特登俾你用學分報架喎 可以話係無論報乜嘢100%收 如果錯過咗嗰一日就要同班DSE統一收生 我用Ive fd成績報ive 幼教直接比左offer我 不過有hkcc 就梗係唔讀IVE啦

最後結論係ive嗰度你唔洗擔心佢唔收你 只要你係Ive fd升上黎無論報邊科都會收 但係同時間你都要等埋hkcc收唔收 所以ive既留位費係食撚硬
Yes for both wk and hhb
想問下各位~

第一輪視覺傳意副學士online面試咗
但而家都係being considered

如果7月22統一派位
我再去面試 收嘅機會大唔大?

同埋之前淨係整過網上面嘅e-portfolio
如果整實體portfolio要喺點?
我需要呢埋啲作品去嗎?

就係打算入poly 個 applied bio
讀space都吹奏hkcc就知space環境係點
因為cc係asso界哈佛
HKCC health studies 收33222 你少咗一個3都唔收 你諗吓fd grad 先得22222 收你嘅機會好微
同埋HS好似一定要有bio先收
其實係,因為啲字係好深,係會背到你想死。你仲要冇讀過bio,你分分鐘唔夠人爭。
呢個sem online 亂讀A左,A+就唔清楚
聽人講macro難過intro好多
唔覺

我有掉埋之前DSE成績上去 數學合格不過得3 所以我無讀到ive數三
你講果日就係琴日呀 因為ive都send咗正式取錄 不過我未去搞註冊 deadline係13號
只係我諗緊13號唔去等收hkcc offer 如果到個日都無offer就跟住同dse統一收生拎埋之前dse同fd成績一齊去排IVE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞