HKCC 2019-2020 討論區[59] 光復香港,時代革命,我要mc mid term呀!!!!

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
我yr1 cgpa 3.4
都係個句 入到黎就勤力啲溫書 有溫書啲mt & assignment都唔會太難應付
你要習慣下睇啲好長嘅英文句子
個啲文嘅句子有啲複雜 初初睇都唔係好慣 都要load下
NS 姐係除左必修科之外 其他科都可以自己揀
冇話適唔適合嘅,但最重要係識自省同反思
英文幾重要,要俾啲力追返
同埋唔洗驚會全英上堂,有時lecturer會用中文講,驚自己上堂唔明就備下課先
一定會勤力,已經因為揀錯科浪費左一年,同埋想問下有冇人讀緊文科asso?
冇記錯嘅話(因為我唔係ns怕講錯
Sem1 要讀soci, psy, selfun, stat, 同英文
我上年一開始收左cc文科offer 都係放榜個日先臨時提交轉社科ns嘅申請 反正都乞食 最重要係興趣 不過英文最好有3啦
咁就大鑊,利申英文得2,dse reading失左手
召喚下呢個post嘅文科人先
最難搞都係self un
睇多啲英文報紙啦
英文得2,ching讀緊文科?
想問Grammar 重唔重要?
當然重要
睇錯左 sorry
社科ns呀,如果你肯花多d時間惡補下英文尤其係grammar,英文2都可以靚grade嘅
其實乜撚嘢叫三觀
如果你psy係Kent lam教就非常重要
其他科soci個啲 個陣lecturer話soci唔係英文 唔洗太執著grammar架
Simon chung :
呀係 同埋如果讀2196就要執靚啲grammar
會啊,主要係aim八大ugc offer,非三大都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞