HKCC 2019-2020 討論區[59] 光復香港,時代革命,我要mc mid term呀!!!!

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
btw 今年已經會有分享 唔知而家有冇決定取消
識人要去做分享
唔收我
我淨係想佢收聲唔好係到踩場
可能轉Teams sharing呢
AnF太低質了 不願搞篤屎
佢唔似會收聲
唯有自己努力d去讀啦
我真係唔知啊 仲未開始讀CC 一開始我估可以咁
咁如果你讀唔到理科副學士 你會諗住讀返ive定hkcc? 如果hkcc你仲會諗住讀咩?
認真你本身唔想讀IT野嘅話
勉強自己讀SDS唔係一件好事
我唔係唔想 純粹係中學未讀過 太陌生覺得可能要好耐先適應到
如果hkcc唔收我都係得翻space同ive兩間揀
Space個邊我依然都係未收到offer 所以其實都只可以翻ive 或者放榜之後幾日去space到排隊啦 有聽過下都有機會會收

如果我入到hkcc
佢有6個elective 應該揀environmental sci ,physic,microbiology 不過好似係year2嘅事
因為重未清楚自己想係邊個方向讀落去
但對環境生態地理都有興趣
所以都偏向bio同phys
我自己覺得你ive成績係ok嘅話而冇比offer你 不如你22號dse放榜日walk in即刻去報其他科睇下你有冇興趣同埋有冇d科係10分
揀啱科好重要
好好諗清楚自己到底想讀啲乜科
出咗CMA都係得76 77分 感覺都幾低下不過唔太知其他人咩分

其實我對佢其他科個興趣真係唔係咁大
可以有興趣嘅話得social sci
但對個科認識真係唔太清楚

我依家係煩緊交唔交Ive個留位費先定放榜無offer先走翻去報Ive唔太想蝕咗個5000蚊
泰利要瞓覺了
各位早唞
仆街用錯ac
畢到業就得啦
既然你話social sci都可以話有興趣 咁你可以睇下social sci係讀d咩咁你咪可以更加認識
咁你更加認識之後如果想讀social sci咁你咪冇offer情況放榜日walk in去報social sci
我呢家冇諗過比留位費 直到佢話唔收我咁我先去ive申請返之後再交留位費 嗰科未滿人 成績唔差 夠錢 本身係ive讀過飯deep 正常會收你喎 再唔係你通知你班主任叫你班主任幫手搞
聽日問下班主任睇下佢點睇先
Social sci真係要了解下先知係咩先得
始終自己對社科興趣遠遠低過理科
揀唔到自己鍾意嘅科真係好難捱兩年
煩惱咗好耐後悔當初dse考得差

唔該你巴打
或者我可以再直接d講 我岩岩問你有咩興趣係因為理科副學士係要dse best5 12分 但係IVE成績係最基本等於dse best5 10分 簡單d講姐係局限左你揀唔到嗰科(如果咁講hurt到你咁就真係好對唔住啦)不過真係唔好咁灰住 諗開d 因為每間院校都有學分轉換 可能你個ive分係hkcc將個ive分數轉個dse分數係超過12分 所以我先話叫你唔好交錢住 博下睇下入唔入到 萬一你讀唔到理科副學士 但係你對social science有興趣 而夠分入 呢個都係你條後路 咁樣就唔洗讀ive啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞