[HKUSPACE]召集所有太空人面孔(51) 感謝GPA GOD保祐成功降落地球 搶咗1001又唔開新POST

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
咁你依家乜都唔讀?
返學遠所以唔要神科。。。
個個3.9x~4.0
對於free rider 處理方法(或者對方某方面唔太叻),就係自己食埋佢嗰份。

原因好簡單,因為嗰分係自己,apply大學時唔會care 你細節位,只會care 你gpa。所以space 入面,我八成科都會自己做曬成份project 先,再交俾組員improve 。

試過有次要present,某組員數學好叻,但要佢講英文,真係唔太叻,更唔好叫佢唔揸貓紙講,另一組員同我嘈過揸唔揸貓紙present問題 。最後,present 前大家都好好,話就話engine 仔,但全世界都願意努力,連英文差嗰位都肯咩都唔揸present ,已經好大進步,present 嗰part攞A 。

所以話,有時做group project 時,要睇情況時軟時硬,以和為貴,畢竟嗰分係大家,勸得就勸,我就好好彩,冇遇過會消失的free rider (當然,如果情況嚴重,因應情況report )。
揀一間適合自己嘅學校比起讀所謂神科更重要
個人認為
個個dse都係18-20分 ielts6.5, 7
但你gpa低過人 點會排到你 quota就得10個
GPA 3.7唔係唔得既 但你dse同gpa要明顯勝人一籌
ielts
想問下yr2 嘅cgpa 係點計?係yr 2 sem1+ 2 ,定 yr1 sem1+ 2加yr2 sem1+ 2?
dse低分真係唔好痴心妄想入anf

year2 GPA 包晒year1 year2
所以ching你最後讀咩?

好似唔少人都係咁
都係bba等乞食
佢send咗封email俾我個學校gmail到。
大概係「your application for program transfer…has been approved」咁。
我之前都有fd話未收到,之後又話轉咗。
我估係按照申請順序嚟處理,唔洗太擔心(我係嗰日一到鐘就申請咗,15號收到)
或者你可以去soul睇下program名有冇轉到,或者試下打返去問下,祝好運
諗緊洗唔洗㩒退學粒掣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞