[HKUSPACE]召集所有太空人面孔(51) 感謝GPA GOD保祐成功降落地球 搶咗1001又唔開新POST

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
收到 謝提點
讀中文係space好定hkcc好
It過來人表示數理唔好=學唔好concept 會好難讀得「合格」
當然有例外係唔需要數理嘅地方 只不過大多basic野
我有明愛配藥hd同space health care hd
唔知邊個好
有冇人讀緊呢科咩環境
你如果讀大學/ 將來工作 想aim 咩先
Nursing 唔係八大都得
啲老師建議我讀護校
但係我想有degree係手...
咁space health care 好過明愛hd
雖然呢科health care 入nursing ugc 比例低d 但5係無
至少space 個入學率同名都好過明愛
同埋明愛呢科同nursing 都幾5同下... 😂
留tg
其實係架,起碼有3先啦,不過都有人考dse差啲,上到asso都讀得好好呀。(可能有讀engine嘅天分!?
不過呢,如果中學無選phy就真係唔好考慮讀engine啦!起碼喺space係勁難追返個底啊!
我都冇physics ,照收三大offer,不過數理邏輯要叻先得
我覺得有冇讀physics 唔係好重要,得introduction to engineering有少少physics,基本上背幾條formula就搞掂。反而M2真係有用,有好幾科都有用到。
https://t.me/YuuRnY
多謝師兄
報完名洗唔洗interview

幫frd問下AAMCCS讀邊個major易升polyU design
有咩想知?
33222係護協要求, 但係asso入多數meet到second language requirement就ok. 我一樣中文2左, 多數同我一樣嘅都係考igcse. reg day嗰日先有學生證, 建議你打去學資處問下可唔可以補交
HKU會易啲, CU難啲. 不過相對其他asso已經升學率好高, 有七成幾人可以入返兩大nurse, 當然都要畀心機讀先得
唔該晒ching 我等陣打電話問問
同埋想問下igcse同retake邊個好啲 自問中文底子唔太好 得oral比較好
如果今年有oral應該就拉到3了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞