[HKUSPACE]召集所有太空人面孔(51) 感謝GPA GOD保祐成功降落地球 搶咗1001又唔開新POST

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
唔一定 如果頭3個sem cgpa太低(< 3.3)
Sem4 cgpa既作用就變咗做拉分上去搏N手
我諗入得既同學都唔差, 因為要夠 ielts同written test
keep住係Asso咁勤力 正正常常 我諗應該無咩問題
商科WO.. 3.3我諗BU都未必收
仲要 HKU ENF 邊有n手飯呀
所以正好解釋咗點解頭3個sem cgpa chur得越高越好
Ps:商科應該只可以諗HSU/gap year
我dse18分(英文得3),如果想yr 2入,係咪最好都係去考ielts ?同埋 gpa 最少要幾多先可以入?
多謝 ching 嘅回答
ching想問要點先算合理解釋
我都係完全唔知過咗,因為捻要轉program所以想等結果出埋嚟先再搞唔知6月就dead
我話我第一次申請無查清楚截止日期咁,係自己嘅失誤,然後話唔好意思
點解冇n手
利申:放咗hku anf
你有HKU A&F N手飯咩?
In your case DSE18分 英文3,
你gpa >4, 無upload ielts 大機會conditional offer 3.7 同要求你考6.5 up。

如果GPA唔突出(3.7-3.9) 咁你最好要apply時upload到ielts 7, 7.5 up 先會有機會出conditional offer 3.7比你。

如果你GPA 唔突出,又upload 唔到 ielts or meet 6.5up
咁應該無機會。

希望幫到你
有圖有真相 3.3都有n手 HKU ANF
多謝ching
你啱,不過m2遠遠唔夠cover ee數,所以asso仔一定要努力啲,自己學多啲,如果唔係升大學之後就engine 一定要學好數學同programming
我都睇緊
有冇得駁岀去讀兩年拎返個海外degree
我放咗offer就派下個嫁啦
點解你唔要?
meet唔到conditions咩?
點解放
老實講,我中學時係商科仔,m2仲要攞2雖然死死下,但若然你有一刻發現數學的重要性,你就會努力學。(如果你m2真係差/ 無興趣,回頭是岸)
咩係cef
下你句嘢唔係分開睇嫁咩 商科3.3有ugc都偷笑啦 我問緊點解hku冇n手飯姐

Dse英文4使唔使考ielts?
GPA呢CHING
高condition 0.2有凸因為返學好遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞