2017 DSE Bio 討論區(2)

970 回覆
7 Like 0 Dislike
Antibiotics 同sulpha drugs都只針對bacteria?

Antibiotics in terms of dse : yes

Sulpha drugs: not sure

sulfonamides 有 antibacterial, antifungal 同 antimalarial 功用
其中一隻sulfanilamide (antibacterial)可以inhibit synthesis of essential metabolites (Folic acid)
不過好似out syl

Pm me ahhh
Thanks ><

pmed
其實點定義為「一套」染色體?

「一套」指來自父或母親任意一方既染色體

所以你會見到,字眼上,用「一套」而唔係「一對」

咁減數分裂,係咪姐係 2N→1N→1N?

所以你會見到,字眼上,用「一套」而唔係「一對」

或者難明咩叫一套,將一套換做「一份」

因此,明顯地,一份即係「一對」既一半

係 全中
你概念ok 了
Antibiotics 同sulpha drugs都只針對bacteria?

Antibiotics in terms of dse : yes

Sulpha drugs: not sure

sulfonamides 有 antibacterial, antifungal 同 antimalarial 功用
其中一隻sulfanilamide (antibacterial)可以inhibit synthesis of essential metabolites (Folic acid)
不過好似out syl

Pm me ahhh
Thanks ><

pmed

Replied
Thanks

係 全中
你概念ok 了

但第一次減數分裂之後既2個子細胞中既染色體,一條係來自母親,另一條係來自父親,點解唔係2套既?
唉,呢課d野好抽象

係 全中
你概念ok 了

但第一次減數分裂之後既2個子細胞中既染色體,一條係來自母親,另一條係來自父親,點解唔係2套既?
唉,呢課d野好抽象

因為經過第一次減數分裂,
-> 同源染色體分離
-> 留低姐妹染色單體
-> 你其實細心諗,姐妹染色單體咪即係未變身前既染色質
-> 所以我地就會話佢得「一份/一套」染色體 N

係 全中
你概念ok 了

唉,呢課d野好抽象

-> 同源染色體分離
-> 留低姐妹染色單體
-> 你其實細心諗,姐妹染色單體咪即係未變身前既染色質

呢個情況無錯amount of DNA is double
-> 但如果只強調N
-> 就只得番一份/一套父或母親比你既染色體
-> 所以1N

係 全中
你概念ok 了

唉,呢課d野好抽象

-> 同源染色體分離
-> 留低姐妹染色單體
-> 你其實細心諗,姐妹染色單體咪即係未變身前既父系或母系染色質

最簡單諗:
1. 得番父系/母系既姐妹染色單體

兩套指: 父系 母系兩款「結構遺傳上不同」既染色體

而姐妹染色單體係:結構上/遺傳上相同一樣既複製品

係 全中
你概念ok 了

唉,呢課d野好抽象

-> 同源染色體分離
-> 留低姐妹染色單體
-> 你其實細心諗,姐妹染色單體咪即係未變身前既父系或母系染色質

最簡單諗:

多謝巴打,幫我清左好多概念
想問下,同源染色體配對個下,係咩玩法?
係父系染色體同父系染色體配對,母系染色體同母系染色體配對,定母系同父系染色體配對,又或者系隨機配對?
個reflex arc入面一牽涉到interneuron咪就係講會上brain咩?

唔係
Withdrawl reflex涉及interneurone - motor neurone

咁interneuron係有咩用?

我都唔識太多...
無點深究落去

因為我印象中好似有reflex arc係無interneuron,直接係sensory 連 motor

Knee jerk reflex.

冇interneuron 或者只係得一個synapse 嘅reflex叫monosynaptic reflex
另外如果個reflex 有一或多個interneuron或者兩個或以上synapses 叫polysynaptic reflex
Interneuron 可以擔當synaptic delay 嘅角色,延長reflex,而且可以喺spinal cord到控制reflex 嘅inhibition 同excitation
好似係

Thx
講番近排捐器官單野 x e4

其實假裝係切部分pancreas (assume捐到):

Q1. 點解actively dividing cell in cut pancreas 會知道要再divide?

Q2. 點解佢地知道要divide back that certain size similar to original size?

Q3. Well developed cells in cut pancreas like beta cells 會否一樣識divide as multipotent stem cell in pancreas?

終極疑問,求解答

關E4咩事

係 全中
你概念ok 了

唉,呢課d野好抽象

-> 同源染色體分離
-> 留低姐妹染色單體

最簡單諗:

係父系染色體同父系染色體配對,母系染色體同母系染色體配對,定母系同父系染色體配對,又或者系隨機配對?

同源染色體配對;

父系染色體(2條父系相同染色單體)與 母系染色體(2條母系相同染色單體) 一齊「排一齊」

係 全中
你概念ok 了

唉,呢課d野好抽象

-> 同源染色體分離
-> 留低姐妹染色單體

最簡單諗:

同源染色體配對;

父系染色體(2條父系相同染色單體)與 母系染色體(2條母系相同染色單體) 一齊「排一齊」

配對還配對:指兩條染色體「一齊排」

但「點樣配對」:out c(我都唔太識)
好似有機制令父/母系染色體自己識別「長度差唔多」既另一同伴(父/母系染色排)
-> 唔係隨機胡亂配

但「點樣排列於赤道/23組同源染色體邊個排前邊個排後」:每一次、每一次減數分裂都唔同。換句話說即係「任意」排列

係 全中
你概念ok 了

唉,呢課d野好抽象

-> 同源染色體分離
-> 留低姐妹染色單體

最簡單諗:

同源染色體配對;

好似有機制令父/母系染色體自己識別「長度差唔多」既另一同伴(父/母系染色排)
-> 唔係隨機胡亂配

但「點樣排列於赤道/23組同源染色體邊個排前邊個排後」:每一次、每一次減數分裂都唔同。換句話說即係「任意」排列

咁第一次減數分裂後既2個子細胞,入面個2條染色體係咪姐係冇可能係2條都來自父系?一定係一條父系一條母系?

唉,呢課d野好抽象

-> 同源染色體分離
-> 留低姐妹染色單體

最簡單諗:

同源染色體配對;

-> 唔係隨機胡亂配

咁第一次減數分裂後既2個子細胞,入面個2條染色體係咪姐係冇可能係2條都來自父系?一定係一條父系一條母系?

因為第一次分裂後,出現兩個子細胞。

假設「成功分離」,不存在分離錯誤

咁「每一個子細胞」就一定有「單一」父或母

我地2N -> 1N -> 1N,假設正常成功無錯誤既減數分裂

如果有問題,就有機會發生eg 唐氏症,但呢個後話
Aim3/4應該做成點
同埋如果唔識既話早走溫elective會唔會唔明智

你決定啦。
你溫electives溫到幾多你自己衡量,不過早走之後先發現有mistake你就唔好喊。

Elective e2有冇咩要注意
同埋account for xxxxxxxx既題目要點答
Aim3/4應該做成點
同埋如果唔識既話早走溫elective會唔會唔明智

你決定啦。
你溫electives溫到幾多你自己衡量,不過早走之後先發現有mistake你就唔好喊。

Elective e2有冇咩要注意
同埋account for xxxxxxxx既題目要點答

答reason

E2唔知,等其他巴絲答你
溫到好唔想溫...溫bio真係好攰
巴打有冇d難既題目推薦下?
做完2015個份,已經想死,錯一半以上

做2006難度夠晒難,你加油

2015其實都幾簡單

2015其實都幾簡單

做緊2003,已經唔知有咩可以再做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞